Sok bőrápolási tipp létezik, de a szakértők mind egyetértenek abban, hogy nem érdemes az utcára lépni fényvédő nélkül, hiszen védi a bőrödet a káros sugarak ellen – különösen nyáron, amikor amúgy is nagyon magas az UVB-sugárzás. A fényvédőt azonban nemcsak az arcodra, a karjaidra és a lábaidra érdemes kenni, hanem az ajkaidra is, mert azt is csúnyán megégheti a nap!

Az ajkaidra ugyanúgy kell fényvédő, mint a többi testrészedre

Nyáron már szinte alapnak számít a fényvédő SPF-et tartalmazó sminktermékek használata, azonban arról sokan megfeledkeznek, hogy az ajkakat is védeni kell a káros UVB-sugárzástól, így oda is kell fényvédelem. 

Fényvédő nélkül az ajakak nemcsak érzékenyek, vörösek, ráncosak és hiperpigmentáltak lehetnek, de az égési sérüléseknek, rosszabb esetben pedig a bőrráknak is kitehetjük őket. Egész évben javaslom a fényvédő SPF-et tartalmazó ajakápolók használatát, nyáron viszont egyenesen elengedhetetlennek tartom

– mondja Marisa Garshick bőrgyógyász, aki szerint nagy felelőtlenség beruházni egy SPF-es nappali krémbe, alapozóba vagy BB-krémbe, miközben az ajkainkra semmit sem kenünk. Az arcot ugyanis lehet takarni nagy napszemüveggel, kalappal, baseball sapkával, az ajkakat viszont nem védi semmi sem a káros sugarak ellen.

De mit lehet használni az ajkakra krémek helyett?

A krémek és naptejek nem nyújtanak megfelelő védelmet a káros sugarak ellen, mert elkenődnek és nem szívódnak be, de véletlenül le is ehetjük, nyalhatjuk őket. A megfelelő fényvédőt tartalmazó termék egy SPF-es ajakbalzsam vagy ajakolaj, ami stabil védelmet nyújt, nem kenődik el és még ápolja is az ajkakat. 

Az javaslom, hogy legalább 20, de inkább 30-as védelemmel rendelkező ajakbalzsamot vásároljunk, amit 10 perccel az utcára lépés előtt kenjünk fel. Hagyjuk neki egy kis időt, míg megszárad az ajkunkon, felkenés után pár percig mellőzzük az evést-ivást. Napozás közben aztán 2-3 óránként ajánlott az újrakenése, de ez függ a napszaktól, a napozás mértékétől és a nap sugaraitól is

– ajánlja a bőrgyógyász, aki szerint azért is megéri egy ilyen ajakbalzsamba beruházni, mert egész évben lehet azt használni, nem kell kimondottan csak a napozáshoz tartogatni. Bármikor, amikor kicsit több időt vagy a levegőn, vagy esetleg kicsit szárazabbnak, feszesebbnek érzed az ajkaidat, fel tudod kenni az ajakbalzsamot, amitől újra ápoltak és hidratáltak lesznek az ajkaid.

Via