A bőrápolás fontos, de ezt egészen biztosan te is pontosan tudod. A különböző készítmények használata során azonban nem árt figyelembe venni, hogy pontosan milyen termékek mellett teszed le a voksod. Az szuper, ha már van egy napi rutinod, de ebbe a rutinba most jó ötlet lehet a retinol bevezetése

Na, de mi is az a retinol? 

Ettől az összetevőtől sokan félnek, mert népszerű tévhit, hogy irritáiót okoz, aminek következtében a bőr leválhat, sőt egyes, merész állítások szerint, ha használod, akkor kerülnöd kell a napfényt. Nos, tudnok kell, hogy ez így ebben a formában nem igaz. A retinol az A-vitamin egyik formája, ami egy vény nélkül kapható készítmény és jellemzően alacsonyabb koncentrációban tartalmazza a hatónyagot. Ezeket a vény nélkül kapható retinolokat a bőr sejtszinten retinsavvá alakítja, bőrre kerülve pedig azonnal munkához is lát. 

A retinol hámlaszt? 

Röviden? Igen. Na, de ennek oka van, szóval nem kell tőle megrémülni. A retinol beépítée során többen tapasztalnak bőrpírt valamint hámlást, de ez egy teljesen természetes reakció, ugyanis a retinol így fejti ki a hatását, így segíti a bőr regenerációját. A bőr külső rétegének hámlása nem kell ijedelemre okot adjon, ráadsul rendszeres használat mellett ez teljesen meg fog szűnni. Viszont tudnod kell, hogy a retinol nem fogja egyik napról a másikra átalakítani a bőröd. Rendszeres használatra lesz szükség, viszont néhány hónap elteltével már látható lesz, hogy a bőröd állaga egész más lesz, a pattanások eltűnnek, sőt a ráncok is javulhatnak. Általában minium 12 hét szükséges ahhoz, hogy látható legyen a változás, de addigra viszont már tutira a környezeted is kiszúrja. 

Reggel vagy este? 

A retinol kapcsán nagy kérdés, hogy mikor érdemes használni, reggel vagy éppen este. A fentebb említett napérzkenység alapvetően igaz, viszont ha este használod, akkor már másnap a napfény semmiféle kárt nem tehet az arcodban. Sőt, kárt amúgy sem tesz, csupán arról van szó, hogy a napfény semlegesíti a retinol hatását, szóval ezért célszerűbb este alkalmazni. 

(via)