A bőrrák még mindig sok embert érint, sokan mégsem figyelnek oda a tünetekre. Most a szakemberek egy fontos jelre hívták el a figyelmet. 

Így jelezheti a porszívózás a bőrrákot

A bőrrák felismerése egyszerűnek tűnik – a nagy, elszíneződött anyajegyek vagy egyéb foltok a bőrön, különösen, ha változik az alakjuk, állaguk vagy méretük, de gyakran egy mélyebb egészségügyi probléma figyelmeztető jelei.

Az előrehaladott bőrrákot viszont máshonnan is fel lehet ismerni. Ilyen esetben vannak olyan tünetek, melyeket viszonylag nehezebb észlelni, és könnyebb összekeverni más betegségekkel. Az Egyesült Királyságban működő Macmillan rákkutató csoport egy fontos tünetre hívta fel a figyelmet. 

Ha valaha is végzett egyszerű házimunkát, például porszívózott, és hirtelen nehezebben veszi a levegőt, ez arra utalhat, hogy a rák átterjedt a tüdejére

– mondták. Hozzátették, hogy a szüntelen köhögés szintén egy jel lehet, ilyen esetekben a köhögés nem múlik el

A bőrrák nem csupán a tüdőt támadja, mivel az agyban is lehetnek áttétek. Ilyenkor a szűnni nem akaró, folyamatos fejfájás a leggyakoribb jel. 

Ahogy a melanóma kialakul, a bőrön kezdődnek a jelek, de kezelés nélkül elterjedhet a szervezetben

– mondja az American Cancer Society.

A bőrrák veszélyeire rendszeresen felhívják a figyelmet a szakemberek. Nyáron kiemelten fontos a fényvédelem, ezért napozás előtt és alatt mindig szükséges a naptej. Óvakodni kell a leégéstől, világos bőrrel rendelkezőknek még jobban kell erre  figyelni. 


Via