Elsőre talán bagatell problémának tűnhet, de a napsütés, és az azzal járó D-vitamin hiánya könnyen megviselheti a szervezetedet. Ennek pedig jelét is adja, amire jobb, ha odafigyelsz. 

Miért fontos a D-vitamin? 

A D-vitamin hiányát is jelzi a szervezeted, és néha talán nem is gondolnál rá, hogy ez okozhat számtalan kellemetlen tünetet. A D-vitamin ugyanis nagyon fontos a testednek: segít a szervezetnek felszívni és felhasználni a kalciumot, valamint elengedhetetlen az erős és egészséges csontokhoz és fogakhoz is. De támogatja a szív működését és a véralvadást is - egy szóval tényleg nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyél belőle be. Hogy honnan tudhatod, hogy elég-e? Lássuk a 3 leggyakoribb jelet. 

A leggyakoribb jelek

  • Fáradtság: Úgy érzed, kialszod magad, mégsem ébredsz kipihenten reggelente? Időben lefekszel, és nem is kelsz hajnalban, de az állandó fáradtság nem enged? Lehet, hogy a D-vitamin mennyiségében kellene válaszokat keresned. 
  • Rossz alvási minőség: Nemcsak az jelzi a D-vitamin hiányát, ha állandóan fáradt vagy, de az is, ha maga az alvás rossz minőségű. Ha állandóan felébredsz, forgolódsz, az is azt jelzi, hogy változtatnod kellene. 
  • Csontfájdalom: Nem sportolsz aktívan, nincsen izomlázad, mégis, mintha valaki állandóan a csontodon ülne? Ez is a D-vitamin hiányának egy jele lehet!

Ez is jelezhet D-vitamin hiányt

Ezen kívül más jelei is vannak a D-vitamin hiánynak, okozhat például hajhullást vagy izomgyengeséget, de akár étvágytalanságot is. Sőt, néha nem csupán te érzed belül, hogy mi történt, hanem külső jele is van. A sápadt bőr például tipikusan a D-vitamin hiányt jelzi. 

via