Néhán napon belül debütál a mozikban az év talán egyik legjobban várt filmje, a Barbie élőszereplős változata. A trailer – ami egy hónappal ezelőtt jött ki – igencsak izgalmasra sikerült, már az első képkockák levették a lábukról a rajongókat, hiszen Barbie egy ikonikus, rózsaszín magassarkúban tipeg be a jelenetbe, amitől aztán meg is szabadul, ám a lábai pontosan ugyanolyan helyzetben maradnak, mint amikor még viselte a lábbelit. Nos, ez azért felvet néhány kérdést, egyebek között azt, hogy mennyire változik meg a tested, ha kizárólag csak magassarkút hordasz. 

Extra sarkakon 

Bár azért az elég ritka, hogy valaki mindig csakis és kizárólag magassarkúban járjon, de léteznek kivételek, és, ha te is közéjük tartozol, akkor ez a cikk most bizony neked szól. Egészségügyi szakértők állítása szerint a nők mintegy 15 százaléka szenvedett már sérüléseket a magassarkú cipők miatt, éppen ezért fontos tisztázni, mi is történik a testeddel, amikor magadra kapod az extra sarkakat. 

Nem rossz eleve, de...

Először is tudnod kell, hogy a magassarkú nem rossz eleve. Sőt, ha megfelelő magasságú sarkakat választasz az sem kizárt, hogy jót teszel a testeddel. Az alacsonyabb, kb. 2 hüvelykes lábbelik példájul pont ideálisak lehetnek, ugyanis ezek a cipők alkalmasak arra, hogy kellő mértékben dolgoztassák meg a lábaidat, így fokozódik azokban a keringés, a vádlik pedig szépek, kecsekes és izmosak lesznek. A három és a négy hüvelykes magassarkúk viselése közben pedig már előre irányba mozdul el a súlypont, ezzel aktiválódnak a farizmok, ami megakadályozhatja a görnyedést. Viszont nagyon lényeges, hogy általában a termszetes lábforma határozza meg azt, hogy a bizonyos magasságok mennyire lesznek kényelmesek a viselőjük számára. 

Minél laposabb a lábfej, annál alacsonyabbnak kell lennie a saroknak. Máskülönben a lábfej természetellenes pozícióba kerül, aminek pokoli fájdalom lehet a következménye. Célszerű lehet platformos magassarkút választani, mert jobban tartja a lábat, így kisebb a bokaficam esélye is. 

A szűk cipők átka

Az állandó magassarkú viselés, pláne, ha egy szűkebb cipőbe préseled nap mint nap a lábad komoly ízületi elváltozásokat okozhat. A szakértők szerint a hegyes orrú cipők viselői gyakran kell megküzdjenek a tyúkszemmel és a különböző hólyagokkkal, de a kalapácsujj kialakulása sem kizárt. Sőt, a magassarkak viselésének negatív kövezkeménye lehet a hát és derékfájás is, ami a mindennapokat szörnyen megnehezítheti. Éppen ezért a legtöbb szakember azt javasolja, hogy lehetőség szerint mindenki csak korlátozott ideig viselje a magassarkú cipőt. 

Cosmo-tippek 

  • Ha a munkában mindenképpen magassarkút kell viselned, akkor legalább az odafele útra és a hazafelé vegyél fel kényelmes lábbelit. Ha beértél a melóba, könnyedén átcserélheted. 
  • Ha fájdalmat érzel a lábadban, akkor teniszlabdával masszírozd át a lábfejed, ezzel enyhítheted a feszültséget. 

(via)