A plasztikai műtétek alapvetően nem az ördögtől valók, de azért persze nem árt ezzel kapcsolatban tisztában lenni néhány fontos dologgal. Ezúttal az orrplasztika kapcsán hoztunk el pár lényeges tudnivalót, eláruljuk, hogyan gyógyul az arc, miután átestél az operáción. 

Hosszú folyamat

Az orrplasztika után a felépülés viszonylag hosszabb folyamat, ám nagyon megkönnyítheted a saját dolgog, ha odafigyelsz a részletekre és türelmes vagy. A leglényegesebb, hogy a műtétet követően mindenképpen kövesd a sebészed utasításait, ő ugyanis konkrét útmutatást fog neked adni az arcod és a bőröd ápolását illetően is a felépülési szakaszban, sőt arról is felvilágosítást fog adni, milyen gyógyszerekre lesz szükséged ez idő alatt. 

Fontos a pihenés 

Nagyon fontos, hogy tudd, ez végső soron egy műtét, ami után pihenésre van szükséged. Szóval, ha orrplasztikára készülsz, akkor úgy tervezd a napjaid, hogy az operáció után ne kelljen egyből visszamenned dolgozni. Célszerű lehet megkérned valakit, hogy ez idő alatt segítsen neked a háztartási munkákban, ugyanis ilyenkor nem szabad nagyon megerőltető dolgokat csinálni, a hangsúly a pihenésé, a duzzanat ugyanis csak igy fog tudni elkezdeni csökkenni. 

Semmi edzés

Az orrplasztika után az edzés is kerülendő legalább két hétig, egy hét után azonban könnyebb gyakorlatokat már végezhetsz, de ilyenkor is inkább csak egy kis séta javallt. Az olyan mozgásformákat viszont mindenképpen tedd egy ideig tiltólistára, amik során nagyon megizzadhatsz, továbbá a műtét után legalább hat hétig ne csinálj semmi olyan tevékenységet, ami túlságosan megterheli az orrod. 

Óvd a bőröd

A műtét után mindenképpen óvd a bőröd, kerüld az erős napsugárzást, továbbá a lábadozás idején lehetőség szerint ne dohányozz és ne fogyassz alkoholt, ezek ugyanis akadályozhatják a gyógyulást. Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, akkor figyelj oda a helyes táplálkozásra, ha pedig indokolt, akkor jegelheted a műtött területet. Az orrplasztika után egyébként teljesen természetes, ha egy ideig fájdalmat érzel, ám ha a fájdalom elhúzódik vagy úgy érzed valami nincs rendben, akkor fordulj orvoshoz.

Az orr ragasztása  

Az orrplasztika után az orr ragasztása is segíthet csökkenteni a duzzanatot, ugyanis támogatást nyújt a gyógyuló szöveteknek. Ahhoz, hogy az arcod és az orrod környéke megfelelő ütemben gyógyuljon fontos, hogy a műtét után ne érintsd meg az orrod. Ez ugyanis irritációt válthat ki, gyulladást és fertőzést okozhat, ami késleltetheti a gyógyulást. Természetesen a kezdeti gyógyulási időszakot követően óvatosan megtisztíthatod az orrod, de az orr felesleges érintését érdemes hosszabb ideig kerülni. 

Fogat mosni lehet? 

Sokakban merül fel kérdésként, hogy orrplasztika után lehet-e fogat mosni. Nos, természetesen igen, de ügyelj arra, hogy kerüld a szökségtelen mozgást, továbbá  használj puha sörtéjű fogkevét, így minimálisra csökkentheted a száj és az arc irritációját. Fogmosás során ezen túlmenően legyél gyengéd, kerüld az agresszív, erőteljes mozgásokat. Az orrplasztikia után teljes felépülés hónapokat is igénybe vehet, de a duzzanat általában 2-4 hét elteltével lehúzódik. A végső eredmény azonban megeshet, hogy csak a műtét után egy évvel válik teljesen nyilvánvalóvá. 

(via)