Újabb veszélyes trend terjed TikTokon, a felhasználók az Ozempic helyett most egy másik eljárással szeretnének lefogyni. Mindkettő kockázatos, így a szakemberek senkinek sem ajánlják a szereket. 

Tablettával fogynak a TikTokkerek

Pár hónappal ezelőtt az Ozempic nevű gyógyszerről szóló videók lepték el a közösségi médiát, majd miután megszólaltak a szakemberek, egyre többen osztották meg a negatív tapasztalataikat. Most újabb „csodaszert” találtak a TikTokkerek, ami a berberin. Ez egy természetes növényi vegyület, amelyet a berberis növény gyökereiből nyernek ki. A berberinnek számos előnye van az  egészségre  nézve, és egyre népszerűbb az étrend-kiegészítők piacán is. Vizsgálatok kimutatták, hogy erős gyulladásgátló, gátolja bizonyos rákos sejtek kialakulását, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Egyre többen szedik a berberint tartalmazó kapszulákat, sokan már el is nevezték a „természet Ozempicének”. Könnyű hozzájutni, hiszen az injekcióval ellentétben vény nélkül kapható, és kifejezetten olcsó. 

A felhasználók, akik elkezdték szedni az étrend-kiegészítőt arról számoltak be, hogy csökkent az étvágyuk, és sokkal hamarabb megszabadultak a felesleges kilóktól. Természetesen a dolognak árnyoldala is van, amit sokan elhallgatnak. 

A Berberin veszélyes is lehet

A berberin népszerűségére a szakértők is felfigyeltek, Jenna Werner dietetikus nyilatkozott a témával kapcsolatban, és elárulta, hogy sokkal több veszélyt rejt a szedése, mint azt az emberek gondolnák. 

Kiemelte, valóban egy gyógynövényről van szó, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek káros mellékhatásai. 

Ez egy gyógynövény – a gyógynövények ellensúlyozhatják más gyógyszerek, táplálékkiegészítők káros hatásait, de bizonyos esetekben árthatnak. 

Mivel az emberek orvosi szakvélemény vagy ajánlás nélkül kezdték el szedni a készítményt, így sokan nem ismerik a helyes adagokat. Jenna elárulta, hogy a berberin csökkenti a vércukorszintet, de akár hipoglikémia is kialakulhat miatta. A TikTok-trend egyértelműen veszélyes, és senkinek sem javasolja. 

via