Sokan szégyellik, ám nagyon fontos felismerni, hogy mindenkinek van hüvelyi folyása. Több egészségügyi szakember is megállapította, hogy a színe hogyan befolyásolja az egészségünket, illetve mi az a tünet, amikor már sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Dr. Virginia Beckett, egy neves klinika vezetője megosztotta, hogy a  hüvelyváladék  mennyisége a nők menstruációs ciklusa során változik. Elmondása alapján az egészséges váladékozásnak nincs erős szaga vagy színe, azonban még így is kellemetlen.

Sárga színű hüvelyi folyás

Ha a váladék sárgászöld színű, az arra utalhat, hogy gonorrhoeáról van szó. A gonorrhoeát a neisseria gonorrhoeae vagy gonococcus nevű baktérium okozza. Könnyen terjed  védekezés  nélküli szex és szexjátékok használata közben. Kezelhető antibiotikumokkal, de nem veszélytelen.

Korai kezelés esetén nem valószínű, hogy fellépnek szövődmények, de kezelés nélkül átterjedhet a test más részeire is. Kismedence gyulladást okozhat, amely meddőséghez is vezethet.

Terhes nőknél növeli a vetélés, a koraszülés és a kötőhártya-gyulladás  kockázatát, ami látáskárosodást okozhat.

Ha a váladék zöld és habos

Ezek a tünetek a trichomoniasisra utalhatnak – egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzésre, amelyet egy kis parazita okoz.

A vizelet ürítést gyakran szúró fájdalom, duzzanat vagy viszketés kíséri. A trichomoniasis valószínűleg nem múlik el kezelés nélkül.

Ritka esetekben a fertőzés magától meggyógyulhat, de fennállhat annak is a veszélye, hogy más is elkaphatja, ha nem szüntetik meg a problémát. 

Ha a váladék szürke

Szürkés szín esetében a nők váladéka változik meg. A fehér vagy szürke színű váladék a bakteriális vaginosis gyakori jele. Ez akkor fordul elő, amikor a hüvelyben lévő baktériumok felborulnak. Általában nem jár viszketéssel vagy fájdalommal, de erős halszagot kelthet.

Nem szexuális úton terjedő fertőzés, de szexuális kapcsolat után is kialakulhat. Egyesek nem észlelnek belőle semmit, míg a nők egyrészét kellemetlenül érinti.

Ha folyásnak rossz vagy szokatlan szaga van

A rossz szagú váladékozás számos betegség jele lehet. Ez akkor is előfordulhat a szakértő szerint, ha túl sokáig hagyjuk fent a hüvelyben a tampont. A kellemetlen szag, kismedencei fájdalom vagy magas hőmérséklet annak a jele, hogy sürgősen el kell távolítania az eszközt.

Amennyiben pisiszagú, az is aggodalomra ad okot, ugyanis ez annak a jele, hogy húgyúti fertőzés áll fenn. A tünetei többek között a zavaros vagy véres vizelet és a magas vagy alacsony testhőmérséklet.

Megoldás lehet, ha a háziorvos antibiotikumot ír fel a fertőzés kezelésére.

Ha a folyás csomósnak tűnik

Ha a túróhoz hasonlóan darabos a váladék, akkor hüvelyi rigóról van szó. Ez egy gyakori gombás fertőzés, amely férfiakat és nőket egyaránt érint. Nincs szaga, a hüvely körül irritáció és viszketés alakul ki, valamint fájdalmas, szúró érzés jelentkezik.

Kellemetlen és kényelmetlen, de a gyógyszertárakban kapható gyógyszerekkel kezelhető. Egyes nőknél azonban a hüvelyi rigó nehezen múlik el, és folyamatosan visszatér.

via