A szex utáni viszketésnek ott lent számos oka lehet, és van néhány eset, amikor érdemes felkeresned a dokidat. Mondjuk is, mikor!


1. GOMBÁS FERTŐZÉS

A hüvelygomba bosszantó, és sajnos rettentetesen gyakori... Ha ez nem lenne elég, még a szexuális életedre is kihat, és simán okozhat viszketést. 

gombás fertőzés  (dokinyelven hüvelyi candidiasis) akkor alakul ki, ha a candida albicans élesztőgomba túlszaporodik a hüvelyben. Nyugi, ez nem ugyanaz az élesztő, amivel kenyeret sütünk... A hüvelyünk természetes pH- ja 3,8 és 5 között van, de ha ez az érték 4 körülire változik, a candida könnyebben elszabadulhat.

Rengeteg készítmény létezik hüvelygombára, amit kipróbálhatsz, emellett használj illatmentes szappant, vagy csak sima meleg vizet, ami nem okoz további irritációt. Emellett kerüld a szűk nadrágot, leggingset vagy harisnyát, mert ha a hüvely nem képes megfelelően szellőzni, a gombák is nagyobb eséllyel szaporodnak el. 

2. PH-ÉRTÉK

Ha a hüvely pH-értéke felborul, az viszketést, fehér folyást és égő érzést eredményezhet. A hüvely túlzott mosása, hormonális változások vagy antibiotikumok miatt is felborulhat a pH-engyensúlyod, de erre szánt krémekkel és kúpokkal könnyen visszaállíthatod a normális szintre. 

3. STD

Nincs ok a pánikra, de a szex utáni  viszketés  nemi betegségre is utalhat. Számos nemi betegség létezik, és csak akkor zárhatod ki, hogy te nem kaptál el egyet, ha elmész egy STD-szűrésre, és ha van állandó partnered, őt is érdemes elküldened a dokihoz. 

4. szappan

Az, hogy hogyan mosakodsz, nagyban befolyásolja a hüvelyed egészségét is. Kerülni kell a szappannal történő mosást, mert az is simán vezethet viszketéshez, ezért a hüvelyt érdemes csak vízzel tisztítani. 

5. szárazság

Ha gyakran száraz a hüvelyünk szex közben, az is vezethet viszketéshet. Amellett, hogy a síkosító sokkal jobbá teszi a szexet, gondoskodik arról, hogy a hüvely ne dörzsölődjön ki. 

6. Hüvelygyulladás

Ezt a kellemetlen nőgyógyászati betegséget okozhatja a hüvely nem megfelelő mosása, az antibiotikumok, a méhnyakból származó túlzott nyálka, túlzott vérveszteség a menstruáció alatt, de a szex is lehet a hunyó. A hüvelygyulladás tünetei lehetnek a viszketés, fájdalom és a duzzadt szeméremajkak. Ha ezeket tapasztalod magadon, mindenképp látogasd meg a dokit! 

7. ALLERGIÁS REAKCIÓ


A szex utáni viszketés másik oka lehet az allergiás reakció. Lehetséges, hogy allergiás vagy a gumira vagy a latexre, az óvszerek anyagára. Ez esetben válassz speciális óvszert, hogy elkerüld a kellemetlen viszketést. 

Via