Természetesen azzal semmi baj nincsen, ha egészséges és fitt szeretnél lenni, azonban az már probléma lehet, ha olyan divatdiétákat követsz, amiknek nincsen semmi tudományos alapjuk. Ilyen a víz diéta is, ami a szakértők állítása szerint nagyon veszélyes, ráadásul alapvetően hatástalan is. 

Kell a víz, de...

Alapvetően vízpótlásra szüksége van a szervezetednek, de hogy csakis vizet vigyél be napokig az már más tészta. A víz diéta lényege tehát, hogy bizonyos ideig kizárólag vizet fogyaszthatsz. Ez azonban nagyban különbözik az időszakos böjttől (aminek állítólag számos előnye is van), inkább a hosszantartó éhezéshez lehetne hasonlítani, mivel a víz nem tartalmaz sem kalóriát, sem vitaminokat és csak nagyon kevés az ásványianyag-tartalma. 

Fáradtság, letargia 

Ha napokig kizárólag csak vizet iszel be a szervezetedbe, akkor kezdetben hirtelen sokkal könnyebbnek érezheted magad, ám ezt nagyon hamar felváltja a fáradtság, az éhség, a letargia sé a súlyos koncentrációs nehézség. A veszélyesen kevés ásványi anyag, fehérje, esszenciális zsírok és vitaminok hiánya miatt a szervezet létfontosságú szervei éhezési üzemmódba kapcsolnak, annak érdekében, hogy továbbra is működni tudjanak. 

Nagyon káros a szervekre 

Joanne Labiner táplálkozási szakértő például egyenesen olyan állapotokhoz hasonlított a vízböjtöt, mint az anorexia. 

Elképesztően káros lehet a szervekre. Ez az oka annak, hogy az anorexiás emberek szívrohamban halnak meg 

– magyarázta. Voltak egyébként, akik a közösségi médiában ozstották meg a tapasztalatikat a vízdiéta kapcsán, valaki például azt írta 9 kilót fogyott, de kénytelen volt abbahagyni, mert annyira fáradt volt, hogy alig tudott felkelni az ágyból.

Heti egy kiló

A szakértők irányelvei szerint a fogyás ennél sokkal összetetebb folyamat, úgy pedig nem lehet csinálni, hogy nem eszünk semmit. Mint mondják hetente maximum egy kilós fogyás lehet a normális, legalábbis kiegyensúlyozott táplálkozással és mozgással nagyjából ez a reális. Szóval a vízböjtről egyöntetűen a legtöbben azt mondják: nagyon nem éri meg. 

(via)