Mindaz, amit olvasol, a tévében vagy az interneten látsz, esetleg a családodtól, barátaidtól hallasz nem feltétlenül igaz – különösen, ha az egészségedről van szó. Persze nyilván nem arról van szó, hogy bárki szándékosan félre akarna vezetni, de mindenki teste más és más, éppen ezért az egészség szempontjából kulcsonfontosságú, hogy ne azért vess be mondjuk csodásnak hitt szereket, mert másnak bejött. Az egészséggel kapcsolatos téves információk közül talán a vagina gondozása és karbantartása körül alakult ki a legnagyobb zűrzavar. Most mutatunk 5 dolgot, amit lehet, hogy te is csinálsz a vagináddal, pedig nagyon nem kellene. 

Túl sok termék használata 

Igen, ha túl sok terméket használ odalent, hogy megtisztítsd magát, azzal többet ártasz, mint használsz. 

A tusolók, spray-k és dezodorok gyakoriak, de igazából szükségtelenek 

– mondta Dr. Lauren Demosthenes a Babyscripts vezető orvosi igazgatója, aki kiemelte, hogy az emberi testnek megvan a maga tisztító mechanizmusa, vagyis ez azt jelenti, hogy nem kell túlzásba esni a termékek használatával. A szeméremtestet valójában arra tervezték, hogy megtisztítsa önmagát, így a hüvely extra öblítése nem szükséges, az ugyanis megzavarhatja annak normális egészségét, növelve a valódi fertőzések esélyét. Dr. Kelly Treder  a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának és a Bostoni Orvosi Központnak a szülészeti és nőgyógyászati ​​oktatója például azt mondja, a vaginát elég csak egyszerűen meleg vízzel megmosni, kerülve a színezéket vagy illatanyagot tartalmazó termékeket. 

A viszketés, szag vagy váladékozás figyelmen kívül hagyása 

Ugyan a váladékozás egy része normális, de ha úgy érzékeled, hogy a szokásosnál többször jelentkezik, vagy megváltozott a színe, szaga, az gond lehet. A váladékozás, viszketés és a kellemetlen szagok egyértelmű jelei annak, hogy valami nincs rendben, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek utalhatnak valamilyen szexuális úton terjedő fertőzésre, vagy gombás fertőzésre. Ha bármilyen rendellenességet észlelsz, azt semmiképpen se odázd el, keresd fel azonnal a nőgyógyászod, hogy minél előbb megkezdőheseen a kezelés és a gyógyulás. 

Nem vizsgálod magad 

Sokan még mindig tabuként kezelik a szexualitás kérdését, sőt a saját testükkel sincsenek tisztában, pedig az önvizsgálat nagyon fontos. Egyfelől lényeges, hogy megismerd a saját tested, másfelől miközben szemléled magad érdemes odafigyelni arra, hogy tapasztalsz-e bármilyen aggodalomra okot adó elváltozást. Persze nem azt mondjuk, hogy napi szinten pánikolj, de a nők esetében példának okán a mellek rendszeres vizsgálata nagyon fontos, de ugyanilyen lényeges a vagina ellenőrzése is. Ha bármi olyanra bukkansz, aminek nem szabadna ott lennie, úm. dudor, vagy színelváltozás mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Erre mondják azt, hogy jobb félni, mint megijedni. Ami pedig nagyon fontos: ne félj a saját vaginádtól, hiszen hozzád tartozik, a tested része, ez nem lehet tabu! 

A vény nélkül kapható kezelések választása 

A vény nélkül kapható kezelések csábítóak lehetnek, hiszen könnyebben beszerezheteőek, ám sok esetben ezek a termékek csak a tünetet kezelik, az okot nem. Ráadásul könnyen lehet, hogy teljesen más problémával küzdesz, így ezeknek a termékeknek a beszerzése ebben az esetben csak felesleges pénzkidobás. 

Nem teszel fel kérdéseket 

Ez szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy nem vizsgálod magad. Ha ugyanis nem ismered a saját tested, akkor kérdések sem merülnek fel benned, pedig ez végtelenül fontos. Ha valamiben nem vagy biztos, inkább kérd ki az orvosod véleményét, kérj tanácsot, tegyél fel kérdéseket, hiszen ezzel a saját egészséged szolgálod. A saját vaginád megértése kulcsonfontosságú, hiszen annak egészsége, nem csak a hüvelyedre lehet hatással, ugyanis érzelmi, szexuális és az általános fizikai egészség szempontjából is lényeges.

(via)