Oké-oké, alapvetően mindenki olyan párt keres, aki okos, vicces, szórakoztató, jókat lehet vele beszélgetni. Viszont a szapioszexualitás ennél sokkal többről szól!

Mi is az a szapioszexualitás?

A szapioszexuális személy elsősorban vagy kizárólag az általa intelligensnek tartott emberekhez vonzódik, és kevésbé vagy egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget a személy fizikai megjelenésének, nemének vagy szexuális identitásának

– magyarázza Dr. Ummni Khan, a Carleton Egyetem docense.

Vagyis a szapioszexuális embereket az elképesztően magas IQ, és nem a szép arc, a kocka has vagy a feszes popsi indítja be. És sokkal inkább egy jó beszélgetés vagy érveken alapuló vita számít nekik igazi előjátéknak a fizikai intimitás helyett. Fontos, hogy a szex ugyanúgy a kapcsolat része, csak az oda vezető út inkább mentális, mint fizikai.

Ez azt jelenti, hogy szapioszexuális lehet férfi, nő, hetero- vagy homoszexuális stb., a lényeg, hogy különös vonzalmat érezzen az átlagon felüli IQ iránt. Persze mindenkinek bejön, ha okos valaki, de csak egy pontig: egy tanulmány szerint 120-as IQ-ig működik, efelett már nem lesz valaki vonzóbb. A szapioszexuális viszont efelett keresgél.

Valójában nem újdonság

A szapioszexualitás mindig is létező jelenség volt, ám azonosítani csak az elmúlt évtizedekben kezdték. Azóta pedig egyre szélesebb körben ismerik a fogalmat. Sőt, 2017-ben társkereső appot is hoztak létre (Sapio) kifejezetten szapioszexuálisok számára.

Ezzel együtt nem mindenki ért egyet abban, hogy ez hova is esik a szexualitás spektrumában. Sokak szerint szexuális orientációról van szó, mások fétisnek, vagy egyszerű ízlésbeli kérdésnek tekintik.

Honnan tudhatod, hogy szapioszexuális vagy?

Nincsenek egyértelmű kritériumok, amiknek meg kell felelni, de van néhány jel, ami erre utal.

  • Bármennyire nézhet ki valaki jól, nem mozgat meg, ha nincs kimagasló intelligenciája.
  • Hidegen hagy a kora, neme az illetőnek, ha extra magas az IQ-ja.
  • Egy mély, inspiráló beszélgetés jobban beindít, mint a csókolózás.
  • Különös vonzalmat érzel a tanárok, Phd-k, professzorok iránt.
  • Simán be tud indítani, ha valaki egy érdekfeszítő, akár tudományos témáról tart előadást.
  • A TED Talks előbb felizgat, mint a PornHub.
  • Számodra a tökéltes randi reggelig tartó beszélgetéssel végződik fergeteges ágytorna helyett.

Via