A Ritter-szindróma kezdetben mesésnek tűnik. Végre ott a pasi, aki tényleg mindenre képes érted. Ám ilyenkor kell óvatosnak lenned, mert lehet, hogy a túlzott jószívűség mögött egy mérgező kapcsolati minta áll.  

Mi az a Ritter-szindróma?

A Ritter-szindróma egy olyan randizási, vagy inkább párkapcsolati jelenség, amelyben az egyik partner kényszeresen meg akarja menteni a másikat. Ez gyakran a partnerválasztásban is megmutatkozik.

A legegyszerűbben elmagyarázva: a pasi akkor igazán boldog, amikor te nehéz helyzetbe kerülsz. Ilyenkor az a cél, hogy a partner megmenthető legyen, a férfi pedig ezzel simogassa az egóját. Ez a viselkedés nagyon gyakran megfigyelhető a nárcisztikus személyiségtípusoknál, akik ilyenkor csak azért törődnek másokkal, hogy ők maguk jó színben tűnjenek fel.

Ismerd fel!

Honnan tudhatod, hogy a pasi csak a Ritter-szindróma miatt viselkedik veled kedvesen? Ha úgy érzed, hogy nem tesz boldoggá, amit a párod megtesz érted, az már gyanakvásra adhat okat. Ha egy-egy segítség, szívesség után lelkiismeret-furdalásod van, és az elnyomás érzése uralkodik el rajtad, az semmiképpen nem jó.

Ha akár a jócselekedet után rövid idővel, de nagyon határozottan, vagy akár hetekkel később, de még mindig felemlegeti, hogy mit tett érted, és arra kér, hogy ezt nagyon értékeld, és csak arról áradozik, mennyire jófej volt, akkor tényleg úgy tűnik, hogy az önzetlenségnek még a látszatát sem szeretné fenntartani. Ezekben az esetekben a szívesség, és a segítség csak egy manipulációs eszköz volt. 

via