A szakértők korábban már beszéltek arról, hogy az elmúlt évtizedekben olyannyira megváltoztak a férfiak életkörülményei, hogy az már a spermiumok számára, minőségére is kihatással van. Most egy újabb sokkoló adatot ismertettek. 

Jelentősen csökken a spermiumok száma 2045-re

A spermiumszám az elmúlt években sokat csökkent, és jóval alacsonyabb, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt volt. A szakértők szerint nagyjából a felére csökkent az elmúlt 50 évben, amiért egyértelműen a megváltozott életkörülmények a felelősek. Bár a kiváltó tényezők nem teljesen bizonyítottak, de a tudósok az elhízással, mozgásszegény életmóddal és a környezeti méreganyagokkal hozták ezt összefüggésbe. 

Ám, ha ez így halad, akkor 2045-re ez a szám akár elérheti a nullát is, amiről Shanna Swan, reproduktív egészséggel foglalkozó szakember mesélt. 

Bár ez a statisztika riasztó, rávilágít arra, amit meglepő módon elhanyagoltak – a férfiak reproduktív egészségét. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a termékenységi problémák nagyjából 50 százaléka a férfitényezőkkel kapcsolatos. Társadalmi és kulturális szinten a szaporodást és a termékenységet mindig is a nők problémájának tekintettük. Ez még az orvoslás egyes területein is megjelenik. 

A szakértő szerint a férfiak terméketlenségével még manapság sem foglalkoznak annyira, mint kellene. Ugyanakkor megpróbálják kideríteni, hogy mi állhat a spermiumszám csökkenésének a hátterében. 

Így javítható a spermiumszám 

A szakértők szerint a férfiak számos dolgot tehetnek, melyekkel növelhetik a spermiumok számát. A legfontosabbak az életmódbeli változtatások. 

A spermiumtermelés ciklusa körülbelül három hónapig tart. A spermiumok egészségének javításához szükséges kulcstápanyagok közé tartoznak az antioxidánsok, mint például az E- és C-vitamin, a cink, az omega-3. Ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket együnk. Csökkentsük a feldolgozott és ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, amelyek elhízást, gyulladást és oxidatív stresszt okoznak a szervezetben, ami közvetlenül befolyásolja a spermiumok egészségét

– mondta Raquel Monroy, a termékenységgel foglalkozó táplálkozási szakértő. 

A méreganyagokra is kitért a szakértő, elárulta, hogy érdemes csökkenti a műanyagokat, nem szabad azokból enni, inni. Nagyon fontos a zöldségek, gyümölcsök megmosása fogyasztás előtt, vagy jó alternatívának számítanak a biotermékek. Az alkohol és a dohányzás csökkentése szintén elhozhatja a spermiumszint emelkedését. 


Via