Bizonyára kevesen tudják, de csakúgy, mint a különböző ételekre, a spermára is lehetnek  allergiásak  az emberek. A kontaktallergia ezen formája életveszélyes lehet, azonban a tünetek eltérőek. Hogyan ismerjük fel, ha érzékenyek vagyunk rá?  

Mi a spermaallergia?

Általában ha spermaallergiáról beszélünk, akkor az érintett az  ondófolyadékban  lévő fehérjékre érzékeny. A szervezet védekezik a fehérjék ellen, ami allergiás reakciót válthat ki az egyénnél. A tünetek jellemzően 10-30 perccel a spermával való érintkezés után jelentkeznek, és pár óráig vagy néhány napig is eltarthatnak.

Tünetei

Az érintettek gyakran összekeverik a  tüneteket más betegségekkel, ezért az orvosi szakma úgy véli, hogy ez az allergia aluldiagnosztizált. A tüneteket nehéz észrevenni, különösen akkor, ha óvszerrel védekeztek.

A leggyakoribb ismertető jelei a következők:

  • viszketés
  • az érintett terület ödémás lesz
  • csalánkiütés
  • égő érzés
  • nehézlégzés
  • ájulás
  • alacsony vérnyomás

Kezelése

A legfontosabb, hogyha te is észleled magadon a fent leírtakat, mindenképp keresd fel az orvosodat. Amennyiben látod a testeden a tüneteket, fényképezd le, és mutasd meg egy szakembernek, így könnyebben diagnosztizálható a betegség. A konzultációt követően allergológushoz küldenek, aki teszt és vérvétel segítségével megállapítja, hogy mire vagy érzékeny. 

Az egyetlen megoldás az, hogy kerüljük az érintkezést, és óvszert használunk. Felesleges partnert váltani, ugyanis nem egy bizonyos sperma esetén jelentkezik az allergia, hanem sajnos mindegyiknél

-árulta el a szakértő. 

Hogyan eshetek teherbe?

Sajnos  természetes úton  nem lehetséges, vagy vállalni kell a kockázatot és a kellemetlenségeket. A legsúlyosabb allergia esetében orvosilag asszisztált nemzési (PMA) kúrán kell átesni. Ebben az összefüggésben a spermiumok elkülönülnek az ondófehérjéktől, ami csökkenti a kockázatokat.


via