A szex az orgazmuson és a szerelmes csókokon kívül más dolgokkal is jár: nem feledkezhetünk meg a szagokról, hangokról, nedvekről sem. Na de mi is az a szexszag?

Mi okozza a szexszagot?

Te is érezted már miután véget ért az aktus, hogy a szexnek tényleg van szaga? Na de mi okozza ezt? A férfi vagy a nő? Valaki hibás, ha érzitek a szexszagot az összebújás után? Vagy ez csak sima izzadtságszag lenne? A válasz nem!

Dr. Sara Gottfried nőgyógyász elárulta, hogy a szexszagot a sperma és a hüvelyváladék keveréke okozza. A spermium pH-értéke magas, míg a hüvelyváladék pH-értéke alacsony. Amikor a kettő találkozik, kémiai reakció megy végbe, és ez egy teljesen új, sokszor karakteres, intenzív illatot hoz létre.

Még ha óvszert is használtok, a szex után szinte mindig érezhető a szexszag. Sőt, amikor ebbe a képletbe még az óvszer gumianyaga is belekerül, akkor az szintén nagyon intenzív illatot ad ki az alacsony pH-értékű hüvelyváladékkal.  

Mikor jelent gondot az intenzív illat?

Egyáltalán nem kell kellemetlenül érezned magad a szexszag miatt, akkor sem, ha ez intenzív. Ám vannak olyan esetek, amelyek ettől függetlenül nem számítanak normálisnak. 

Ha a halszaghoz hasonlót éreztek szex után, akkor lehetséges, hogy hüvelyi gombád van, és valamilyen baktérium okozza, hogy esetleg még csípősnek is érzitek a szexszagot. Jobb, ha orvos ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, és amennyiben nem, akkor még azelőtt kapsz valamilyen orvosságot, hogy nagyobb baj lenne belőle, vagy a párod is elkapná. 

via