Károly király fényűző koronázási ceremóniáján például nem spóroltak, de ettől még a brit királyi családra is jellemző a spórolás. Az Express című lap készített listát arról, mik azok a dolgok, amikkel kapcsolatban Károly király és famíliája nem szokta két kézzel szórni a pénzt. Alább találod az 5 legérdekesebb, illetve leginkább jellemző dolgot.

1. Lekapcsolják a villanyt

Erzsébet királynő is híres volt arról, hogy nem szerette, ha feleslegesen pazarolják az energiát: fűtésre se egyébként, de világításra szintén nem. Ez utóbbival Károly király is így van. Kínosan ügyel arra, hogy a Buckingham-palota 40 ezer égője közül mindig le legyenek kapcsolva azok, amelyekre éppen nincsen szükség, és erre a személyzetet is feliratokkal figyelmeztetik a kastély több pontján. Az utolsó ember, aki elhagyja a monarchiát, kérjük, hogy oltsa le a villanyt!

2. Addig nem állhatsz fel az asztaltól...

Ez is egy olyan dolog, amiben Károly király továbbviszi azt, amit édesanyjától tanult-örökölt, sőt, úgy tűnik, még az ő számára fontosabb is, mint II. Erzsébetnek volt. Károly király ugyanis pont most, novemberben indít egy kezdeményezést arról, hogy a kidobott ételmaradék mennyiségét minimalizálják, illetve lehetőleg a nullára csökkentsék. A királyi családban nagy hagyománya van annak, hogy vigyázzanak arra, hogy ne kerüljön a kukába ehető étel. Hogy II. Erzsébet alkalmazta-e az „addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg mindent meg nem ettél” szabályt, azt nem tudjuk, de a források azt állítják, hogy arra mindig vigyáztak, hogy ha meg is maradt étel, azt ne dobják ki, hanem később fogyasszák el.

3. Vicces és olcsó ajándékozás

A gyerekek talán kivételek, de egyébként híres arról a brit királyi család, hogy nem próbálnak egymásra licitálni sokmilliós luxusajándékokkal karácsonykor vagy más ünnepeken. Talán az is ott van emögött, hogy amit akarnak, azt úgyis mindannyian meg tudják venni maguknak, szóval minek fölöslegesen kidobni a pénzt, mindenesetre a családban az olcsó, de vicces ajándékok dívnak. Amikor Meghan Markle először karácsonyozott a brit királyi családdal, ő is megpróbált bekapcsolódni a hagyományba, de kissé kínos jelenet lett az ajándékából.

4. IKEA-bútor

Az ember azt hihetné, hogy a brit trónörökös gyerekei méregdrága antik bútorok között töltik a napjaikat. Vilmos és Katalin azonban, úgy tűnik, azt gondolhatták, hogy minek harcolja le a három gyerek a történelmi jelentőségű, felbecsülhetetlen értékű bútorörökséget, aminek a család nyilván nincs híján: ehelyett az IKEÁ-ból vettek nekik bútort a gyerekszobába. Így aztán lehet mindent, ha valami letörik, felborul, összekaristolódik vagy ráfröccsen valami, nincs vége a világnak.

5. Új helyett foltozás

A Vogue-nak nyilatkozva Károly király arról beszélt egyszer, mennyire nem szereti kidobni a ruháit. És ez nem azt jelenti, hogy szobaszámra állnak az öltönyök, amiket csak egyszer vett fel. Ő maga állítja, hogy a ruháit jobban szereti inkább karban tartani, mint lecserélni:

meg is foltoztatom, ha szükséges.

Bizonyos celebek csak tetőtől-talpig olasz és francia luxusmárkák logókkal borított kreációiban hajlandóak mutatkozni. Nos, a brit királyi család hozzájuk képest mindenképpen takarékosabban öltözködnek, mert nemcsak Károly királyra jellemző, hogy évekig, évtizedekig is hordja ugyanazt a darabot, ráadásul például Katalin hercegné is gyakran visel olyasmit, amit teljesen normál áron lehet a nagyközönség számára kínált, tehát nem luxuskategóriás márkáktól megvásárolni.

Via