Az utóbbi időszakban a figyelem középpontjába került II. Erzsébet királynő legkisebb gyremeke, Eduárd herceg és a felesége, Zsófia hercegné. A párosról eddig csak igen kevés szó esett, ám amióta Eduárd megkapta apja, Fülöp címét, és ő lett Edinburgh hercege, egyre többet foglalkozik velük a média. 

Boldog házasság

Persze szinte érthetetlen, hogy Eduárd és Zsófia miért nem kaptak eddig is kiemelt figyelmet, bár talán mindez azzal magyarázható, hogy az életük gyakorlatilag botrányoktól mentes. Eduárd – aki Erzsébet királynő és Fülöp herceg legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot, 1964-ben –, 1999-ben jelentette be eljegyzését Sophie Rhys-Jonessal, aki akkor egy PR-ügynökség tulajdonosa és vezetője volt. Ugyanebben az évben pedig össze is házasodtak. 1999. június 19-én mondták ki a boldogító igent a windsori kastély Szent György-kápolnájában. 

Edinburgh hercege

Az esküvő napján a királynő Wessex grófja és Severn vikomtja címeket adományozta a hercegnek, a királyi család hagyományaitól eltérően, ugyanis a a családban általában hercegi címet kaptak az uralkodó fiúgyermekei. Eduárd és felesége, Zsófia tehát Wessex grófja és grófnéja voltak, egészen 2023. márciusáig, amikor is III. Károly király fivérének adományozta, 2021-ben elhunyt édesapjuk, Fülöp címét. Így mostantól ők Edinburgh hercege és hercegnéje. A párosnak két gyermeke született, Louise Windsor és Jakab wessexi gróf. 

Rekorderek 

Eduárd és Zsófia egyébként számos nyilvános szereplésen vettek részt az elmúlt évtizedekben, a sajtóban azonban ezeknek mégsem volt akkora visszhangjuk, mint a királyi család egyéb tagjainak esetében. Ennek oka nagy eséllyel, hogy a pár élete botrányoktól mentes, sőt, már-már idilli ahogyan élnek. Ráadásul rekorderek is, hiszen a néhai királynő gyermekei közül Eduárd az egyetlen, akinek a házassága – eddig legalábbis – nem végződött válással. Hiszen, mint ismert Károly és Diana hercegné házassága is zátonyra futott, de András herceg és Sarah Ferguson, valamint Anna hercegnő és Mark Phillips sem maradtak együtt. 

(via)