Május végén született meg Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank második kisfia, Ernest George Ronnie, aki most hivatalosan is felkerült az utódlási sorba, már a királyi család honlapja is frissült. 

13. a sorban

A család legifjabb tagja jelenleg a 13. a trónöröklési sorban, közvelenül a bátyja, August mögött. Azzal, hogy Ernest felkerült az utódlási listára, Eugénia hercegnő nagybátyja, Eduárd, Edinburgh hercege, valamint az ő gyermekei eggyel hátrébb csúsztak. Így Eduárd jelenleg a 14., a fia, Jakab a 15., a lánya Lady Louise pedig a 16. a sorban.

A lányok kérdése 

Jogosan merülhet fel egyébként a kérdés, hogy Eduárdot miért nem a lánya követi (hiszen  az idősebb), de erre egyszerű a válasz: a brit trónöröklési rend szerint a fiú utódok élveztek előnyt, hiába volt esetleg idősebb, lány testvérük. Ezen ugyan változtattak, de csak 2015-ben, az új szabályok szerint pedig Sarolta hercegnő (Katalin és Vilmos lánya) volt az első, aki az utódlási rendbe lépett, így ő jelenleg beelőzi az öccsét, Lajos herceget. Az öröklési rendet azonban visszamenőlegesen nem változtatták meg. Egyébként így fordulhatott elő az is, hogy Anna hercegnő – aki a néhai II. Erzsébet királynő második gyermeke –  jelenleg a 17. a sorban, hiszen őt megelőzik az öccsei András és Eduárd, valamint az ő gyermekeik is. 

Van jelentősége?

Persze ennek alapvetően nincs is túl nagy jelentősége – maximum a protokoll szempontjából fontos –, mert Károlyt vélhetően a fia, Vilmos, őt pedig György herceg követi majd a trónon. Bár akadt példa lemondásra a királyi családban, de az elég valószínűtlen, hogy annyian visszalépnének a tisztségtől, hogy Eduárd vagy akár Eugénia számításba jöhetnének. 

(via)