Hétfőn jelentette be a palota, hogy Károly királynál rákot diagnosztizáltak. Nem árulták el, pontosan milyen rákban szenved, ahogyan a stádiumról sem adtak bővebb felvilágosítást. Annyi viszont kiderült, korai fázisban diagnosztizálták, ami növeli a felépülés esélyeit. 

Károly királyt ezek a személyek helyettesíthetik

Az uralkodó már hétfőn megkezdte a kezeléseket, így a következő időszakban biztosan nem vállal nyilvános szerepléseket. Az államfői feladatait viszont ellátja, ez áll a palota hivatalos közleményében. A háttérben folytatja a munkát, és intézi a folyamatban lévő ügyeket.

Az már biztos, a nyilvános eseményeken a családtagok fogják helyettesíteni, de előfordulhat, hogy az államügyekben is segítséget kell majd kérnie. Károly királynak jelenleg 7 államtanácsosa van, akik elláthatják az uralkodói feladatokat abban az esetben, ha ő az egészségügyi állapota miatt azokat nem tudja. Ez csak akkor lehetséges, ha beteg. Beszámíthatatlanság esetén más törvény lép életbe. 

Az államtanácsosok közé tartozik Kamilla királyné, Vilmos herceg, Beatrix hercegnő, Anna hercegnő, Eduárd herceg, valamint Harry herceg és András herceg. A törvény értelmében ők is elláthatják a feladatokat, de mivel már egyik sem tartozik a királyi család dolgozó tagjai közé, így nagyon kicsi rá az esély. 

A szakértők szerint, ha úgy alakul, akkor nagy valószínűséggel Vilmos herceg veheti át a királyi teendőket. Őt esetleg Beatrix hercegnő követhető, majd Anna hercegnő és Eduárd herceg. Szinte kizárt, hogy András herceg és Harry herceg hivatalos feladatokat lássanak el. 

A hivatalos közlemény szerint Károly király jelenleg el tudja látni az államfői feladatait, így jelenleg még senkinek sem kell átvennie a helyét. 
 

Via