A brit királyi család szomorú hírekkel indította az évet. Először kiderült, hogy  Katalin hercegnén komoly hasi műtétet kellett végrehajtani, nem sokkal később Sarah Ferguson szóvivője árulta el, hogy a yorki hercegnénél kiújult a rák, és ha ez nem lenne elég, Károly király is kórházi kezelésre szorul prosztatamegnagyobbodás miatt. Az Katalin, de legfőképp az uralkodó betegsége miatt pedig a következő hetek jelentősen másképp alakulnak, mint ahogy általában szoktak.

Károly király rövid időre visszavonul

A palota közleménye szerint a brit uralkodón egy korrekciós műtétet kell végrehajtani, ami után kórházi kezelésre szorul, ezért egy rövid időre vissza kell vonulnia uralkodói teendőitől és a nyilvánosságtól. Felmerül a kérdés, hogy ez idő alatt vajon ki fog uralkodni? Az Egyesült Államokban egyértelmű lenne a válasz, ott ugyanis az alelnök veszi át ilyenkor az elnöki feladatokat. A briteknél azonban ez sokkal bonyolultabb!

Egyrészt a király különösebben nem szorul helyettesítésre, ugyanis politikai értelemben nincsenek feladatai, a kormány és a miniszterelnök ugyanúgy intézik az ország ügyeit a király távollétében is. Ha valamilyen okból kifolyólag (betegség, külföldi tartózkodás) mégis képviselni kell az uralkodót, azt az úgynevezett államtanácsosok teszik meg. 

Kik képviselhetik Károly királyt?

A törvény szerint az uralkodó házastársa, valamint a trónöröklési sorrendben álló első négy dolgozó felnőtt (21. életévét betöltő ember) tölti be az államtanácsosok szerepét. Ez alapján most Kamilla, Vilmos, Harry, András és Beatrix. Viszont jelenleg Harryre és Andrásra nem számíthat a király, Beatrix pedig épp nem dolgozik. Károly azonban még 2022. novemberében kérvényezte, hogy Anna hercegnőt és Eduárdot is nevezzék ki államtanácsosnak.

Így a gyakorlatban Kamilla királyné, Vilmos herceg, Anna hercegnő és Eduárd herceg képviselik a királyt.

Via