Károly király már nagyon készül a koronázásra, amire már csak néhány napot kell várni. Az ünnepi ceremónia legtöbb eleme követi a hagyományokat, így a koronázási kellékek is azok lesznek, amelyeket már évszázadok óta minden király viselt.

Két kilós ruhát visel majd Károly király

Most kiderült, hogy a király ruhája és palástja is a régi időkből való, amik részben az anyagoknak, részben a rajtuk lévő aranynak köszönhetően meglehetősen súlyos darabok. 
Károly király a koronázása alatt egy 2 kilós aranyruhát fog viselni, amit 1911-ben készítették dédapja, V. György király számára, és a néhai királynő, II. Erzsébet is ezt viselte koronázásakor.

Fotó: Getty Images/Tim Graham

A palást és a korona sem könnyű

Ezután, a koronázi  szertartás  másik fázisában, Vilmos herceg egy 3-4 kilogrammos, aranyból készült, padlóig érő palástot fog apjára helyezni. Ez a királyok történelmi isteni jogát jelképezi, és több mint 200 évvel ezelőtt IV. György király számára készült. A 2,2 kg súlyú Szent Edward koronával együtt Károly király öltözéke igazán ünnepi, de meglehetősen nehéz lesz a szombati koronázáson. 

A koronázási darabokat a Towerben őrzik


Ezeket a különleges darabokat általában a londoni Towerben őrzik, oda is kerülnek majd vissza a koronázást követően. A király nagyjából egy órán át fogja viselni ezeket a ruhákat, csakúgy, mint a koronázási övet, ami hímzett aranyszövetből készül és a rajta lévő díszített csatt szintén aranyból van.


Via