Azt bizonyára te is pontosan tudod, hogy az alvás mennyire fontos, hiszen az egészség megőrzésének szempontjából gyakorlatilag nélkülözhetetetlen. Ideig-óráig el lehet lenni kevés alvással is, de hosszabb távon elképesztően durva dolgok történhetnek a testeddel, ha nem pihensz eleget. Mentális és fizikai szempontból is tönkremehetsz, de lássuk csak pontosan, mire is gondolunk. 

Súlyos következmények

A krónikus alváshiány súlyosan befolyásoja a jólétet, ebben valójában a szakértők is egyetértenek. Viszont jogosan merülhet fel a kérdés, pontosan mi is történik akkor, ha nem alszod ki magad rendesen. Nem csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen. Először is fontos tudnod, hogy amikor alszol, akkor az immunrendszered bizonyos fehérjéket és antitesteket termel, amikre szükséged van a betegségek és a fertőzések leküzdéséhez. Ha azonban nem szánsz elegendő időt az alvásra, akkor sokkal kevesebb fog ezekből a testedben termelődni, így jóval fogékonyabb leszel a különböző betegségekre és fertőzésekre. 

Gyengeség, fáradtság

Mivel az immunrendszered az alváshiány hatására legyengül az elkapott betegségeket is nehezebb küzdöd majd le, arról pedig már nem is beszélve, hogy a kialvatlanság hatására megugorhatn a szervezetedben a stresszhormonok szintje is. Ez szintén elképesztően negatív hatást gyakorolhat a testedre, végső soron pedig nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad cukor vagy szívbetegség, de a keveset alvók körében az elhízás sem ritka. Ezen túlmenően, ha folyamatosan fáradt vagy, akkor tutira a hangulatod is jócskán ingadozni kezd meg. A kialvatlan emberek ugyanis szinte képtelenek arra, hogy kordában tartsák az érzelmeiket, végül pedig sokakon úrrá lesz emiatt a szorongás és a depresszió. Ebből pedig akár magánéleti és munkaelyi problémák is adódhatnak.

Romló memória

Hovatovább az alváshiány a memóirádra is hatással lehet, nem kizárt, hogy elfelejtesz fontos dolgokat, de az is előfordulhat, hogy sérülnek a hosszú távú emlékeid is. Ha sosem alszod ki magad rendesen sokkal nehezebb tanulsz majd meg új dolgokat, nem fog tudni megbirkózni a kihiívást jelentő feladatokkal, a koncentrációd pedig jelentősen lecsökken. Éppenezért nagyon lényeges, hogy mindig kialud magad, ez a felnőttek esetében napi 7-9 órát jelent. Persze az alváshiány  súlyos probléma, így ha egymagad nem tudod megoldani, éjszakánként rendre csak a plafont bámulod, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulnod, annak érdekében, hogy a fent felsorolt negatív következmények a te életed semmi esetre se keserítsék meg. 

(via)