A visszatérő álmok legyakrabban zuhanásról, üldözésről, vagy éppen a halálról szólnak, ám jogosan merül fel a kérdés: mi okozza ezeket, illetve meg lehet-e valahogy szüntetni. 

Mi okozza? 

Bár pontosan nem lehet tudni, mi okozza ezeket az álmokat, de feltehetően valamilyen pszichológiai, lelki eredetű dologra vezethető vissza. Megoldatlan problémák, kezeletlen érzelmek, negatív élmények, gyász, fájdalom, szorongás, depresszió, feldolgozatlan sérelmek állhatnak a háttérben. Például, ha egy személy bűnösnek érzi magát valami miatt, vagy aggódik egy szerettéért akkor ezek a félelmek megnyilvánulhatnak az álmok világában. Ezen túlmenően bizonyos traumatikus események, úgy mint autóbalesetek, természeti katasztrófák vagy valamiféle bántalmazás is előidézheti az ismétlődő álmokat. Viszont megesik, hogy ennél sokkal triviálisabbak az okok, ugyanis akár az elalvás előtti televíziózás is megzavarhatja az elmét annyira, hogy aztán visszatérő álmok gyötörjenek minket. 

Meg lehet szüntetni?

Mivel  a visszatérő álmok általában nem túl pozitívak, fontos kérdés, hogy meg lehet-e őket valahogyan szüntetni. Nos, lényeges, hogy te rendben legyél magaddal, ugyanis, mint ahogyan azt fentebb is említettük az ismétlődő álmokat valamilyen negatív élmény generálja, éppen ezért a megszüntetés csakis akkor lehetséges, ha te teljesen rendben vagy, összhangban vagy a lelkeddel, nem ostorozod magad feleslegesen olyan megtörtént dolgok miatt, amiken már úgysem tudsz változtatni. Persze nem kizárt, hogy egyedül nem megy, szóval, ha úgy érzed segítségre van szükséged, akkor bátran fordulj szakemberhez. A terápia hatalmas segítség lehet a számodra, ha nem tudsz megbirkózni bizonyos érzelmekkel, ha félsz valamitől. 

Álomnapló 

Ezen túlmenően hatalmas segítség lehet, ha álomnaplót is vezetsz. Érdemes lehet azt is feljegyezni, milyen lelkiállapotban voltál az elalvás előtt, így ok-okozati összefüggéseket találhatsz, amik megmagyarázhatják, miért álmodod azt, amit. A napló segíthet kontextust adni az álomban és a valóságban történt eseményeknek, így akár azonosítani is tudod, mi váltja ki azokat. 

(via)