Az emberek nagy része azt gondolja, hogy vannak introvertált és extrovertált személyek. Pedig a valóságban a dolog sokkal összetettebb. Jennifer Grimes, Jonathan Cheek és Julia Norem pszichológusok az amerikai Wellesley College-ból részletesebben megvizsgálták a témát, készítettek egy felmérést, melyből kiderült, hogy az introvertált embereknek alapvetően négy típusa van. Most pedig azt is eláruljuk, hogy melyik csoportba tartozol. 

Szociális introvertáltak

Az első típusba tartozó emberek szeretnek egyedül lenni, de határozottan élvezik a baráti találkozásokat. Ritkábban találkozol a társas introvertáltakkal a nagy bulikban, ők szívesebben töltenek minőségi időt a szeretteikkel. A szociális introvertáltak klasszikus definíciója az, hogy egyedül töltik fel energiáikat. Mert nekik majdnem mindig ki kell kapcsolódniuk a másokkal való együttlétből – még akkor is, ha abban a pillanatban igazán élvezték. Rájuk kifejezetten jellemző a szociális másnap. 

Ha úgy érzed, hogy ebbe a csoportba tartozol, akkor nagyon fontos, hogy szánj elegendő időt magadra. Töltődj fel, csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz. Ha párkapcsolatban élsz, ez ugyanúgy fontos.

Gondolkodó introvertáltak

Kicsit a saját világukban élnek, akkor érzik magukat a legkényelmesebben, ha nyugodtan gondolkodhatnak, olvashatnak, kutathatnak. A beszélgetések során megtörténhet, hogy gondolataik elsodródnak, elvesznek, és már sosem derül ki, mit szerettek volna. A gondolkodó introvertált emberek gyakran nagy nyugalmat és kiegyensúlyozottságot árasztanak.

Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor nyugodtan közöld, ha egy kis csendre, magányra van szükséged. Az is előfordulhat, hogy a komolyabb beszélgetések között van szükséged szünetre, ezt is elárulhatod a partnerednek.

Szorongó introvertáltak

Azok, akik idegesek és stresszesek, különösen szociális környezetben, nagy csoportokban vagy amikor a figyelem középpontjában vannak, valószínűleg a szorongó introvertáltak közé tartoznak. Ezért az ilyen személyiségek gyakran még jobban visszahúzódnak, mint mások. Valójában a szorongó introvertáltak számára ez pusztán védelmi mechanizmus, hogy elkerüljék a stresszes helyzeteket. Hajlamosak a töprengésre, gyakran gondolkoznak a múlt eseményent, valamint olyan dolgokon, amelyek megtörténhetnek, de lehet, hogy sosem fognak.

Ha szakértők szerint a szorongó introvertáltak számára nagyon fontos, hogy alkalmanként nyissanak mások felé. Nem szabad minden meghívást elutasítani, jót tesz, ha több időt töltenek másokkal, hiszen így leküzdhetik a szorongást. 

Visszafogott introvertáltak

Sokszor nagyon bizonytalannak, zárkózottnak tűnhetnek, pedig általában ezzel próbálják leplezni az érzelmeiket és a bizonytalanságukat. Legtöbbször csak pár érzelmet mutatnak meg, és időbe telik, amíg megnyílnak az emberek előtt. Szeretik a kialakult rutinukat, és mindig előre megbeszélik a programokat, fontos, hogy tudják, hova mennek és mit csinálnak. 

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor jó, ha időként megpróbálod elengedni a másokkal szembeni fenntartásokat, és sokkal jobban megbízni a körülötted lévőkben. 


Via