Ősszel sokan szembesülnek vele, hogy kevesebb az energiájuk, jobban igénylik az alvást, és szinte minden nap egyre fáradtabbak lesznek. Ezen az sem segít, ha többet alszanak. Ha szeretnéd megtudni, mi okozza, akkor olvass tovább és eláruljuk! 

Ezért vagy folyton fáradt ősszel 

A legtöbben nyáron sokkal könnyebben felkelnek reggelente, hiszen a napfényes szobában felébredni igazán mesés. Ősszel már nem ilyen jó a helyzet, hiszen később kel fel a Nap, ami megnehezíti a reggeli ébredést. Lisa Artis alvásszakértő, a The Sleep Charity vezérigazgató-helyettese, elárulta egy interjúban, hogy pontosan mi okozza az őszi kimerültséget. 

Ősszel hamarabb sötétedik, ami azt jelenti, hogy a melatonin (az alváshormon) hamarabb termelődik, és álmosnak érezzük magunkat, reggel is sötétebb van, ami magasan tartja a melatoninszintünket, ami azt jelenti, hogy egész nap álmosnak érezzük magunkat. 

Ezzel szemben nyáron nem kell ilyen problémával szembesülnöd, hiszen mire felébredsz, már nagy eséllyel világos van. A szakértő adott pár tippet is, melyek szerinte sokat segíthetnek. 

Húzd ki a függönyt, amint világosabb lesz érezni fogod az előnyeit

– magyarázza. Hozzátette, hogy ősszel érdemes reggelente szinte azonnal felkapcsolni a villanyt, így könnyebben felébred a szervezet. A frissítő zuhany szintén támogatja az éberséget

Ha a reggeli rutin kialakítása sem segít, akkor érdemes a másik oldalról megközelíteni a problémát, és változtatni a lefekvési szokásaidon. Jó, ha alvás előtt már nem használod a telefonod, nem nézel tv-t, és inkább olvasással próbálsz lazítani. 


Via