Az interneten egyre népszerűbb a terápiás takaró, mivel számos felhasználó állítja, hogy ettől tudnak igazán jól aludni. Most elárulunk mindent, amit tudnod kell róla! 

Mi is az a terápiás takaró? 

Első ránézésre a terápiás takaró egy sima, szteppelt takarónak tűnik, de amint megfogod, a kezedbe veszed, láthatód, hogy üvegből, kerámiából vagy műanyagból készült apró gyöngyöket varrtak a takaróba, ettől sokkal nehezebbé válik. Persze a gyöngyöknek szerepük is van, mivel súlyként funkcionálnak, így egyenletesen oszlik el a testen. Egy átlagos terápiás takaró súlya 12 kiló. 

A terápiás takaró, más néven szenzoros takaró mély nyomása miatt lazító hatással van ízületeinkre, izmainkra. Ezt a hatást Deep Pressure Touch Simulation-nak (DPTS) nevezik, és a megfelelő takarósúly serkenti a szerotonin (boldogsághormon) és a melatonin (alvási hormon) felszabadulását. Ezenkívül csökken a kortizol (stresszhormon) termelése.

A takaró tehát javítja az alvásminőséget, elűzi az álmatlanságot, emellett számos betegség esetén hasznos. Ilyen például a pánikbetegség, depresszió, autizmus és az Alzheimer-kór. 

Ha szeretnél terápiás takarót vásárolni, akkor elsőként is el kell döntened, hogy milyen súly számodra az ideális. Minél nagyobb egy takaró annál nehezebb ezt érdemes figyelembe venni. Az átlagos takarók súlya 8 és 12 kiló között mozog, ezek közül érdemes válogatni. 


Via