Ezt a 3 mondatot mindenképpen hanyagold, ha szeretnél megvigasztalni valakit, mert rendkívül toxikusak.

A tiltólista

Vannak olyan mondatok, amelyeket a nagyközönség előszeretettel használ, ha valaki a környezetükben szomorú. Általában ezek mögött nincsen semmilyen rossz szándék, kifejezetten jól is hangzanak, sőt segítő szándékúaknak, ám az igazság teljesen más. A pszichológusok szerint ezzel többet ártasz mint segítesz. Mutatjuk, melyik három mondatot kerüld el!

Hidd el, hogy erős vagy

Ugyan elsőre nagyon jól hangzik, hogy a másikat szeretnéd biztosítani arról, hogy ez a helyzet nem foghat ki rajta, és te magad erősnek látod. De ezzel nem érsz el túl sokat, és egyáltalán nem segítesz, csak arra emlékezteted, hogy ebben a szituációban nem tudott jól helyt állni, és nem a képességeinek megfelelően kezelte azt. Éppen ezért, inkább arról érdeklődj, hogyan tudsz segíteni neki, ne pedig azt hangsúlyozd, hogy alapvetően mennyire jó ember.

Én is így éreztem

Talán azt gondolod, voltál már olyan helyzetben, mint az, aki most nehéz időszakon megy keresztül. Ez elképzelhető, egyáltalán nem biztos, hogy nem így van. Ettől függetlenül, nem szabad azt éreztetned a másikkal, hogy pontosan tudod, hogy min megy keresztül, mert minden szituáció egyedi, sehol nem játszódik le kétszer ugyanaz a forgatókönyv. Éppen ezért, ne próbáld meg magadat a probléma szakértőjének kikiáltani, inkább próbálj meg minél több részletet megtudni a konkrét esetről, hogy gyorsabban, és hatékonyabban tudj neki segíteni.

Lehetne rosszabb is

Persze, természetesen minden szituáció nál van rosszabb, és ugyanúgy jobb is. Nem szabad egy éppen nehéz helyzetben lévő embernek azt mondani, hogy ennél lehetne rosszabb is, ez ugyanis úgy hangzik, mintha próbálnád lekicsinyíteni a problémáját. El kell fogadni, hogy valakinek az életében sorsdöntő is lehet, egy számunkra apróságnak tűnő dolog. Ne bagatellizáld el a másik gondját.

via