Valószínűleg neked is van egy megszokott hajmosási rutinod, amihez ragaszkodsz. Vagy legalábbis tuti van egy kedvenc samponod, balzsamod és talán egy pakolás is, amit szívesen használsz, hogy ragyogjanak a tincseid. De mi a helyzet a hajkefével és a fésűvel? 

a hajkefe a mumus

Nincs is jobb, mint a frissen mosott haj érzése, igaz? Ez azonban nem tart túl sok ideig, ha nem megfelelően tisztítod a fésűdet, hajkefédet. A kihullott hajszálakon ugyanis megáll a por, plusz gyűjti az elhalt hámsejteket, szárazsampon vagy hajlakk maradékot, de minden olyan más szennyeződést is, amit kifésülsz a tincseidből nap mint nap. Ha sokáig húzod, ráadásul bacik is megtelepedhetnek rajta!

Képzeld el, hogy megfésülködsz, majd másnap újra, majd újra és újra. Minden egyes alkalommal különféle piszok kerül a hajkefédre, amit módszeresen visszavarázsolsz a hajadba a következő használatkor. 

Gondolj bele, mennyit használod a hajkefédet, és ehhez képest hányszor is tisztítod?

Undi, ugye? Ráadásul ugyanez igaz a forró levegős hajformázókra, hajegyenesítőkre is! Ezeket valószínűleg még ritkábban tartod karban...

Milyen gyakran kell tisztítani?

Egy pillanatig se érezd magad rosszul, ha te sem foglalkoztál eddig ezzel a kérdéssel! A szakértők szerint szinte senki sem takarítja a hajformázó eszközeit megfelelően.

A szakemberek ugyanis azt tanácsolják, hogy minden egyes használat után, de legalább naponta tisztítani kell a fésűket, hajformázókat. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy megőrizd a hajad frissességét és egészségét, és a hajformázó cuccaid minőségét. 

Ez elsőre sűrűnek tűnhet, de a hajkefék, fésűk, hajegyenesítők szerencsére nem tudnak elkopni, így akárhányszor moshatod őket. Viszont ha sokáig húzod, sokkal nehezebb levakarni a rárakódott koszt, mintha naponta szánsz rá 10 másodpercet.

A hajkefe tisztításának a legjobb módja

Tulajdonképpen semmire extrára sincs szükséged, ha minden nap kiszeded a hajszálakat és leöblíted vízzel a fésűdet, hajkefédet. De még így is hetente egyszer megéri alaposan átmosnod mindegyiket. Mutatjuk, hogyan!

1. Távolítsd el a hajszálakat!

Ha kézzel nem megy, akár használhatsz egy hegyesebb eszközt, amivel könnyen alá tudsz nyúlni. Egy kisolló is segíthet a makacsabb gubancoknál.

2. Mosd le!

Ha már egy hajszál sincs rajta, mosd le róla a szennyeződéseket. A sima szappan is tökéletes, de a bőrbarát tisztítószer is jó lehet.

3. Áztasd be!

Egy tálba vagy a mosdókagylóba engedj langyos vizet, és áztasd be 8-10 percre, hogy tényleg minden piszok leoldódjon róla.

4. Dörzsöld át a sörtéket!

Áztatás után a legmakacsabb szennyeződések is felpuhulnak. Dörzsöld át az egészet egy szivacs vagy egy fogkefe (amit persze csak erre használsz) segítségével. A sörték tövére különösen figyelj!

5. Öblítsd le!

Ha kész, folyó víz alatt mosd át még egyszer, majd töröld át és használat előtt hagyd teljesen megszáradni.

Via