Az ősz hajszálak megjelenése egy természetes folyamat, ami a hajszíntől, genetikától függően hamarabb vagy később jelentkezhet. Vannak, akik már 25 évesen szembesülnek az első szürke hajszállal. Ilyenkor a legtöbben kitépik a szálakat, pedig ez akár fertőzésekhez is vezethet. 

Ezért ne tépd ki az ősz hajszálakat

Viszonylag elterjedt tévhit, hogy az ősz szálakat azért nem szabad kitépni, mert a helyükre sokkal több nő vissza. Nos, van egy jó hírünk, ez így nem igaz. Ha kitépsz egy szálat, az valóban visszanő, de nem lesz belőle több. Az őszülés azért alakul ki, mert a szervezet már nem termel annyi melatonint. Idővel egyre kevesebb és kevesebb jut a szőrtüszőkbe, így a szálak fehérré változnak. 

Amiatt tehát nem kell aggódni, hogy a kitépett hajszál helyett újabbak nőnek. Ám a szakértők egy másik veszélyre hívják fel a figyelmet. Anabel Kingsley, a Philip Kingsley márkaelnöke elmondta, hogy a hajszálak kitépkedése nem várt veszélyeket rejt. 

A kitépés károsíthatja a szőrtüszőt, ami fertőzést vagy hegesedést okozhat. A szürke szőrszálak ismételt kitépése megzavarhatja a haj természetes növekedési ciklusát, és problémákat okozhat a növekedésben, és végül (a legrosszabb esetben) hajhulláshoz vezethet

– magyarázta. 

Így takarható el a legkönnyebben az ősz haj

A szakértő elárulta, hogy az ősz hajszálak a legkönnyebben még mindig a hajfestéssel fedhetőek el. Ideiglenesen remekül eltakarhatóak a hajszálak különféle kimosható festékekkel, hajpúderekkel. Tartós megoldást jelent a hajfestés, de ezt csak akkor javasolják a fodrászok, amikor még a haj nagyobb része nem ősz. 


Via