Ha szexuálisan aktív életet élsz, akkor amennyiben késik a menstruációd valószínűleg ösztönösen egy terhességi tesztet vásárolsz, hogy megbizonyosodj róla, nem vársz-e babát. Viszont a menzesz csúszásának hátterében több minden is állhat, most hoztunk 3 kevésbé ismert okot. 

Egészségi állapot 

Akár hiszed, akár nem, de az egészségügyi állapotod bizonyos hatással van a ciklusodra. Policisztás ovárium szindróma (PCOS), különböző pajzsmirigy rendellenségek, cukorbetegség vagy éppen az endometriózis is okozhatja azt, hogy a havi vérzésed rendszertelen vagy éppen egyáltalán meg sem jön. Ha a probléma rendszeres, mindenképpen konzultálj a dokiddal, akkor pláne, ha nem is tudsz róla, hogy netán a fenti betegségek valamelyikében szenvedsz. Egy alapos kivizsgálás nem fog ártani és legalább képbe kerülsz azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a zavart. 

Stressz 

A stressz egészségünkre gyakorolt hatását sajnos túlságosan is alábecsüljük. Pedig az igazság az, hogy mind fizikai, mint pedig mentális értelemben okozhat zavarokat, ez pedig azt jelenti, hogy akár a menstruációd is befolyásolhatja. Stressz hatására ugyanis a hipotalamusz alvó üzemmódba kapcsol, azonban az agynak pont ez a területe felel a hormonszintek szabályozásááért. Egész konkrétan a petefészek innen kapja az utasítást az ösztrogén és a progeszteron termelésére, amik a menzeszért is felelősek. Szóval, ha a hipotalamusz alszik, utasítás sem megy ki, így a vérzésed késhet. 

Extrém diéta vagy túlzásba vitt testmozgás 

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a testmozgás természetesen fontos, ám vannak, akik átesnek a ló túloldalára és extrém diétákba fognak. Egyáltalán nem ritka, hogy azok a sportolók, akik nagyon keményen edzenek, gyakorlatilag egyáltalán nem is menstruálnak. Ez azonban nagyon nem jó, szóval célszerű visszavenni egy kicsit a tempóból, hogy a hormonjaid újra helyre álljanak. 

(via)