Az anorgazmia nagyjából a nők 5-10 százalékát érinti az élete során. Vannak, akiknél fiatalon jelentkezik, míg másoknál valamilyen trauma váltja ki. Mivel egy nagyon összetett, mégis kellemetlen jelenségről van szó, így érdemes kideríteni az okait, hiszen csakis így lehet megoldani a problémát

Mi az az anorgazmia? 

Az anorgazmia egy olyan állapot, amikor a nő nem tud elélvezni. Sem a hüvelyi orgazmust, sem a csikló orgazmust nem tudja átélni, bármennyire is szeretné. Előfordul, hogy a szexuális együttlét közben jelentkezik az öröm, de a valódi orgazmus nem következik be. A legtöbben érzik, hogy képesek lennének arra, hogy jobban élvezzék a szexet, de valami meggátolja őket ebben

Az anorgazmia kezelése bonyolult, hiszen sok dolog befolyásolja az orgazmust. Lehetnek pszichológiai okai, illetve befolyásolhatja a partnerrel való kapcsolat, vagy épp a neveltetés, esetleg a múltbéli traumák. 

Párkapcsolati problémák 

Az anorgazmia jelentkezhet egészen váratlanul egy új partnerrel, vagy akkor, ha párkapcsolati gondokkal szembesülsz. Sok esetben így válaszol a test arra, hogy valami nincs rendben. A szakemberek szerint, ha pont egy olyan időszakban kezdted el kevésbé élvezni a szexet, amikor megjelentek a problémák, akkor a párkapcsolat okozhatja a gondot. 

Gyakori, hogy akkor is megjelenik az anorgazmia, ha olyan dolgot kér a partner szex közben, ami túlságosan sok számodra. Ilyenkor ezek a tényezők blokkolják az orgazmushoz vezető utat. Fontos, hogy ilyen esetekben beszéljetek a szexről, és áruld el a partnerednek, ha valami számodra kényelmetlen. 

Gyógyszerek

A különféle betegségek, műtétek, a szülés vagy épp a gyógyszerek okozhatnak anorgazmiát. Ezt viszonylag könnyű kideríteni, hiszen általában a gyógyszer szedése után jelentkezik nem sokkal. Ha erre gyanakszol, akkor mindenképp ajánlatos felkeresni egy szakembert, és elmondani neki a problémákat. 

Szigorú neveltetés

A stressz sok ember életében jelen van, ám előfordulhat, hogy a szexuális életen is nyomot hagy. Sok nő életében a szigorú neveltetés miatt alakul ki anorgazmia, mivel a szexualitáshoz negatív érzelmeket kapcsolnak, és szégyellik élvezni a szexet. Úgy vélik ez egy rossz dolog, így gátlások alakulnak ki. 

Anorgazmia esetén fontos felkeresni egy szakembert, és vele megvitatni a párkapcsolat részleteit, vagy a múltbéli sérüléseket. Emellett sokat segíthet például a jóga vagy a meditáció. 


Via