A víz jelenléte olyan természetes, mint ahogy levegőt veszünk. Unod már, hogy mindenhol csak azt hallod: a folyadékbevitel így, a hidratálás úgy... Persze, ez a legfontosabb a vízzel kapcsolatban, de mondunk mást is! Ismerkedj meg közelebbről a vízzel, lehet, hogy mostantól másképp gondolsz majd rá!

Most végre tisztázzuk, hogy mennyi az annyi!                                                                              

Több folyadékot kellene fogyasztanod, de sokszor elfelejtesz inni? Felmérések szerint az emberek 55%-a dehidratált, ami elég ijesztően hangzik, pláne, hogy 37% nem is érez szomjúságot, vagy összekeveri az éhségérzettel, és egy pohár víz helyett kaja után néz. A kutatók úgy gondolják, ennek az elhízásban is komoly szerepe van. Érdemes tisztázni végre, hogy mégis mennyit kell innod!? 

A napi folyadékszükségleted több mindentől függ, ezért szakértők szerint legpontosabban a testsúlyod és a korod alapján tudod kiszámolni. Ha 30-nál fiatalabb vagy, akkor szorozd meg a testsúlyodat 40-nel, és 35-tel, ha elmúltál harminc. A kapott számot oszd el 96-tal, az eredmény deciliterben mutatja meg, hogy mennyit kell innod naponta. Tegyük fel, hogy most lettél 28 és 52 kiló vagy, akkor 52x40=2080, 2080:96=21.66.

Ebben a felállásban minimum napi 2,16 liter folyadékot kell bevinned, amit a korodon felül még a fizikai aktivitásod, az egészségi állapotod, az étrended és a munkád milyensége is befolyásol.

FUN FACTS

  • A világ vizének 97%-a sós vagy más okból
    nem alkalmas fogyasztásra, további 2% jéghegyekbe és gleccserekbe van zárva. 1% marad az emberiség összes szükségletére, (lakossági, mezőgazdasági, ipari, közösségi...).
  • A víz szabályozza a Föld és az emberi test hőmérsékletét, tápanyagokat és oxigént szállít a sejtekhez, kipárnázza az ízületeket, védi a szöveteket, eltávolítja a salakanyagokat.
  • Az emberi agy és az élő fa 75%-a víz.
  • Nagyjából 4-6 hétig képes túlélni az ember élelem nélkül, de víz nélkül csak néhány hetet.
  • Egy felnőtt ember sejtjei összesen kb. 28 liter folyadékot tartalmaznak.
  • A víz egy olyan ritka vegyület, amely háromféle halmazállapotban is jelen van a természetben: jégként, folyékony vízként és vízgőzként.
    9%-kal tágul, amikor megfagy. A jég könnyebb, mint a víz, ezért lebeg a vízen.
Cosmo-tipp: Amikor megfázol, vagy fáj a fejed, dehidratált vagy, szóval több folyadékra van szükséged. Minél többet iszol, annál hamarabb gyógyulsz. 

A vizet akkor is bevetheted, ha fogyni szeretnél, amikor éhes vagy, étkezés előtt igyál egy pohárral! Ez eltelít, és máris jobban fogod érezni magad. 

A szervezeted legnagyobb vízfelhasználója az agyad, folyamatos utánpótlásra van szüksége. Amikor szomjas vagy és iszol, az agyad dopamin formájában mond köszönetet, így tesz boldoggá. 

Korlátlan szolgáltatás csak a mobilodon van

A Föld 71%-át víz borítja, de csak 1%-a alkalmas az emberi fogyasztásra. És bár az esővíz nélkülözhetetlen, a légszennyezés olyan szinten károsítja a minőségét, hogy az korlátozza a felhasználhatóságát. A világban 1,2 milliárdan nem jutnak egészséges ivóvízhez. Szerencsések vagyunk, mert Magyarország víznagyhatalom, a felszíni és a felszín alatti vizeket tekintve is, a hazai ivóvíz 90%-a is innen ered. Azért ne gondold, hogy korlátlan készletünk van! A Föld vízkészletének csak 3%-a édesvíz, ami a folyókban és tavakban tárolódik, viszont az ipar és a mezőgazdaság ezeket szennyezi leginkább.

Ha szeretsz elmerülni egy kád forró vízben, vagy hosszú perceken át folyatni magadra a frissítő zuhanyt reggelente, jó, ha tudod, hogy a pazarlás sosem fenntartható. Felmérések szerint egy átlagos magyar háztartásban fejenként 1-5 liter vizet használnak el főzésre, egy mosás pedig akár 200 liter vizet is jelenthet alkalmanként. Amikor kézzel mosogatsz, vagy percekig folyatod a csapot fogmosás közben, szintén csökken az ivóvízkészlet.

                     Idd okosra és szépre magad!                                

Talán nem tudtad, de újszülött korunkban a szervezetünk 70-80%-a víz, és bár felnőttként ez az arány már „csak” 60%, a vízhiány rövid távon is fennakadásokat okozhat a tested működésében. Egy év alatt nagyjából 1000 liter vizet fogyaszt el egy felnőtt, de a vízháztartásunk folyamatosan ingadozik. 0,5 százaléktól még csak szomjas leszel, 3%-os veszteségnél már elgyengülsz, a nyálelválasztással és a beszéddel is probléma léphet fel. A fáradtságot persze sok minden előidézheti, de ha úgy érzed, napközben is el tudnál aludni, mindig jusson eszedbe, hogy egy pohár víz segíthet!

Nem tudsz koncentrálni a munkádra és nem emlékszel, hányra beszéltétek meg a délutáni kávézást a barátnőddel? Simán lehet, hogy a dehidratáltságod zavart be a rövid távú memóriádba és befolyásolta az agyműködésedet. Ivás után ugyan a szomjúságérzeted átmenetileg megszűnik, de a vízhiány hatása nem múlik el azonnal, mert a koncentráció még nehezebben megy.

Akkor is igyál, ha nem vagy szomjas, mert a víznél nincs jobb ránctalanító! A víz természetesen hidratálja a bőrödet és támogatja a sejtképződést a bőr mélyebb rétegeiben. Egészségesen ragyogó bőr és késleltetett ráncok? Azért ez elég jó hír, nem? És ez nem minden! A víz ugyanis segíti a máj, a szív, az agy és az izmok működését is, nélkülözhetetlen, főleg, hogy ezeket a szerveket is nagyrészt víz alkotja. 

H2O, a multifunkcionális

A folyadékot nemcsak ivással, de lédús ételekkel is beviheted a szervezetedbe, nagyjából 1/3-os arányban. Ha épp diétázol, a vízfogyasztásra akkor is oda kell figyelned! Evés nélkül hosszabb időt is kibírsz, de már néhány nap víz nélkül is életveszélyes lehet.

Ha a vízről van szó, akkor az ásványvizet is meg kell említeni, hiszen ez szennyeződésmentesen jut el hozzád. Sosem kell aggódnod, hogy esetleg megbetegszel, hiszen ellenőrzött helyről származik. Nem csupán a folyadékpótlásról gondoskodik, hiszen ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, így még hasznosabb.  

A vizet akkor is bevetheted, ha fogyni szeretnél, amikor éhes vagy, étkezés előtt igyál egy pohárral! Ez eltelít, és máris jobban fogod érezni magad. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az állóképességet is befolyásolja a testünkben lévő vízmennyiség. Ha például keveset iszol, besűrűsödik a véred, ami a szervezeted egészét megterheli, mert ilyenkor a szíved is nehezebben tudja ellátni a feladatát. A vizelettel és az izzadtsággal átlagosan 2,4 liter víz távozik naponta (bár ez egyéntől és évszaktól függően változhat), amit muszáj pótolni. Amikor sportolsz, ez még nagyobb mennyiség is lehet.

Egy-egy vérvétel előtt is érdemes hidratálni, mert minél többet iszol, annál gyorsabb és fájdalommentesebb lesz a folyamat. Persze a szakemberek nem üdítőre, kávéra és teára gondolnak, hiszen ezek megterhelik a vesék működését, és bizonyos fajtáik ráadásul vízhajtó hatásúak, a cukortartalmukról nem beszélve. Ha teheted, épp ezért, mindig a friss vizet válaszd!