Talán nem is gondoltad volna, de egyáltalán nem mindegy, hogy a méhnyakad alacsonyan vagy magasan helyezkedik el. 

Mi is az a méhnyak? 

Ha esetleg nem tudod pontosan, akkor először is tisztázzuk: a méhnyak az egy szilárd, hengeres szövetdarab, ami a hüvely tetején, közvetlenül a méh alja alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen a kettőt ez köti össze. A méhnyak jelentős szerepet játszik például a szülés során, hiszen, annak tágulásának függvénye az, hogy mikor is jön világra a baba (nyilván, ha nem tágul az anya kellő mértékben vagy egyéb más komplikáció lép fel, akkor az orvos a császámetszés mellett dönthet), de a méhnyak a menzesz idején is megnyílik kissi, így segítve elő a vér kiáramlását. Amit fontos tudnod, a ciklusod idején érzett görcsöket is azért érzed, mert kitágul a méhnyakad. 

Alacsony vagy magas 

A méhnyak lehet alacsonyan vagy magasan, ez egész pontosan azt jelenti, hogy előbbi esetében lentebb helyezkedik el a hüvelyben, utóbbinál pedig fentebb. A méhnyak magassága amúgy a menstruációs ciklus során változhat, ez minden embernél egyedi. 

Hogyan állapíthatod meg? 

Azt, hogy a méhnyakad alacsonyan vagy magasan helyezkedik el, önellenőrzéssel tudod megállapítani. Az ellenőrzés előtt természetesen alaposan moss kezet, majd helyezd a mutató vagy a középső ujjad a hüvelybe, majd tapinstd ki a méhnyakad. Próbáld meg megjegyezni, milyen hosszan volt a ujjad belül, ezután húzd ki az ujjad és mérd meg vonalzóval a hossz. Ha 55 milliméternél több, akkor magas a méhnyakad, ha 45 és 55 között, akkor átlagos, 45 alatt pedig alacsony. 

Mit jelent? 

Nos, a magas méhnyak viszonylag gyakori jelenség, okozhatja terhesség, szülés vagy egyéb hormonális változások. Fontos kiemelni, hogy ez nem feltétlenül vezet egészségügyi problémához, de az is tény, hogy a magas vagy az ún. ferde méhnyak esetében a spermiumok nehezebben jutnak el a petesejthez, ez pedig nehezítheti a teherbeesést. Továbbá a magas méhnyak okozhat durvább menstruációs görcsöket, de a szex során is előfordulhatnak fájdalmasabb kellemetlenségek. 

(via)