Talán nem is gondoltad, de súlyos oka lehet annak, ha szex közben állandóan fájdalmat érzel. A háttérben az ún. döntött méh vagy másnéven a méhsüllyedés állhat, aminek a lényege, hogy a kismedencei izmok meggyengülnek, a méh pedig a hüvelycsatornába süllyedhet. 

Sok mindenki érint

A méhsüllyedés pedig gyakoribb probléma, mint gondolnád, a nők mintegy 20-25 százalékát érinti. Ráadásul a betegségben szenvedőknek nincsenek tüneteik, kizárólag a fájdalmas  szex, amit sokszor más dologra fognak az érintettek, a döntött méh igazából a legtöbbeknek eszébe sem jut. Anne Henderson nőgyógyász tanácsadó és a British Menopause Society akkreditált szakértője a téma kapcsán a The Sunnak azt mondta: a jelenség egyáltalán nem szokatlan, sőt állítása szerint a méhsüllyedésnek az endometriózis kialakuláshoz is lehet köze. 

Orvosi segítség

A szakértő egyébként azt javasolja azoknak a nőknek, akiket kínoz a szex közbeni fájdalom, hogy forduljanak orvoshoz, még akkor is, ha semmi más tünetük nem jelentkezik. A fájdalom ugyanis lássuk be nem normális, nem kell vele együttélni, ráadásul a betegség gyógyszerrel, vagy akár sebészeti úton kezelhető. 

Lehetnek tünetek 

Persze azért a fájdalmas szexen túl előfordulhatnak egyéb tünetek is, ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a következőket tapasztalod, akkor inkább keresd fel a dokidat: 

  • Teltségérzés és nyomás a medencében, úgy érezheted mintha kis golyókon ülnél
  • Szűnni nem akaró alsó deréktáji fájdalom
  • Rendszeresen fájdalmas a közösülés
  • Vizelési és székelési nehézség
  • Folyamatos járási nehézség

Ezért fáj 

Heli Kurjanen, a menstruációs szakértő és a Lunette Menstrual Cup alapítója egyébként a The Sun-nak elárulta, a döntött méh miért jár fájdalommal szex közben. 

A méhsüllyedés esetén általában a petefészkek és a petevezetékek is hátra dőlnek, ami azt jelenti, hogy szex közben a pénisz kvázi összeütögeti őket. 

A szakértő elmondása szerint ez a legtöbb esetben akkor történik meg, amikor a nő van felül. 

Ha kényelmetlenséget érzel szex közben, akkor próbálj meg inkább pozíciót váltani. Ha azonban minden testhelyzet fájdalmat okoz, akár vérzéssel párosul, akkor fordulj inkább orvoshoz 

– magyarázta a szakember, aki azt is kifejtette, hogy a döntött méh a vetélés kockázatát is növelheti, ezért mindenképpen fontos időben felfedezni és kezeltetni.

(via)