A menstruációs ciklus több szakaszból áll, ennek a közepén helyezkedik el az ovuláció, vagyis a peteérés. A ciklus első részében a petesejt a tüszőben fejlődik, amikor pedig éretté válik, kilökődik, végül a méhüregbe kerül, ha nem történik megtermékenyítés, akkor elpusztul. Ez a folyamat számos dologgal jár, mutatjuk a legfontosabbakat!

Ezek a peteérés jelei

A peteérésnek lehetnek jelei, de ezek eltérőek, mindenki másként éli meg. Vannak, akiknél alhasi fájdalom jelentkezik, míg mások mellfájdalommal vagy hányingerrel szembesülnek. A középidei fájdalomnak is nevezett szakasz csupán pár napig tart, utána elmúlik. Kisebb vérzés szintén előfordulhat, de ennek sem szabad soknak lennie. 

Fájdalommal járhat

Sokaknál nem csupán enyhébb fájdalom kíséri a peteérést, hanem erős alhasi fájdalom, ami jellemzően mindig ugyanazon az oldalon jelentkezik. Ilyen esetben mindig szükséges felkeresni egy nőgyógyászt, mivel ez akár endometriózisra vagy cisztákra is utalhat.

Megnőhet a libidód

Sokan nem tudják, de ovuláció előtt a nők jelentős részének megnő a libidója. Jobban kívánják a szexet. Emellett érzékenyebbé válnak a melleid, mindkét dolgot a hormonok ingadozása válthatja ki.

Megváltozhat a testhőmérsékleted 

A peteérés a libidó és a mellek érzékenysége mellett hatással van a testhőmérsékletre. Sokan tapasztalják, hogy az ovuláció során kissé megemelkedik a hőmérsékletük. Ez az úgynevezett bazális testhőmérséklet, ebből meg lehet állapítani, hogy pontosan melyik szakaszában jársz a ciklusodnak. 


Via