A durva, hosszú szőrszálak néha olyan helyeken is felbukkanhatnak, amikre egyáltalán nem is számítottál: a füledben, az álladon, sőt akár még a mellbimbókon is. Persze jogosan merülhet fel a kérdés benned: mi okozhatja mindezt? Máris eláruljuk! 

Betegségek előfutára 

A test bizonyos részeit alapvetően szőr borítja, ám előfordul, hogy olyan helyeken is megjelennek, ahol nagyon nem kellene. Ezek a szőrszálak általában különböző hosszúságúak, nem kivánatos mivoltuk azoban egyértelmű, éppen ezért fontos a kérdés, mi idézheti őket elő. Különösen a mellbimbó környékén megjelenő szőrszálak adhatnak aggodalomra okot, ugyanis nem kizárt, hogy valamilyen betegség előfutáraként érkeznek meg. Szóval, ha azt tapasztalod, hogy a bimbó körül több szőrszál is előbújt, akkor érdemes lehetel elsőként kinyomoznod, mi okozhatja. 

Hormonális ingadozás

Nem kizárt, hogy valamilyen hormonális ingadozás áll a háttérben: terhesség során például megeshet, hogy megjelenik egy-egy szőrszál a bimbó körül, ettől még nem kell megijedni. Sőt, egy-egy szőrszál alapjáraton sem vészes, ha azonban ezen a területen elkezd dúsulni a szőr, sőt akár megjelennek szőrök a köldökcsíkban is, akkor nem árt felkeresni egy orvost. 

PCOS

A szőrszálak ugyanis több betegség előfutáraként érkezhetnek meg, előfordulhat a petefészek cisztásodása, a mellékvese túlműködése sem kizárt, okozhatja inzulinrezisztencia, de bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a szőrszálak felbukkanása. A nem jól megválasztott fogamzásgátló tabletta is járhat ilyen tünetekkel, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb a végére járj a dolognak. A legtöbb esetben egyébként a policisztás petefészek szindróma (PCOS) a ludas, ez a betegség ugyanis a feltételezések szerint nagyjából minden ötödik nőt érint. 

A PCOS tünetei a következők lehetnek: 

  • Meddőség
  • Szabálytalan menstruációs időszakok
  • Petefészek ciszták
  • Túlzott szőrnövekedés szokatlan helyeken, például a mellbimbókon 

Hogyan lehet megszabadulni a szőröktől? 

Először is nagyon fontos, hogy a betegség nyomába eredj és megkapd a megfelelő kezeléseket. A szőrszálak eltávolítására azonban több opció is a rendelkezésedre el: eltüntetheted csipessszel, gyantával vagy lézerrel is, de mindenek előtt az a legfontosabb, hogy a háttérben álló okot kezeltesd, hiszen máskülönben a szőrszálak újra és újra megjelennek majd. 

(via)