A vaginizmus sok nő életét keseríti meg. A gát és a hüvely izmainak görcsössége nem csupán a szexuális életre van hatással, de akár egy tampon felhelyezése is fájdalmassá vagy szinte lehetetlenné válhat.

Egy lány arról beszélt, hogyan szembesült ezzel a problémával és miként sikerült megoldást találnia rá. 

A tampon okozta az első nehézséget 

14 éves koromban próbáltam először tampont használni a betétek mellett és rá kellett döbbennem, hogy egyszerűen képtelen vagyok berakni. A barátaim azt mondták, biztosan rosszul csinálom, de amikor már hónapok teltek el úgy, hogy sikerült volna nekem ez az egyszerű dolog, orvoshoz fordultam. 

Már a nőgyógyászati vizsgálat is nagyon fájdalmas volt. 

Mélyeket lélegeztem és valahogyan elviseltem és ezzel a módszerrel tanultam meg végül a tampon felhelyezését is. Később ez már csak néha jelentett problémát, az évek alatt pedig már odáig is eljutottam, hogy a szexuális élet sem okozott fájdalmat. 

Váratlanul jött elő ismét

Pár év múlva, teljesen váratlanul, ismét előjött a probléma. 

Egyik nap még boldogan élveztem a szexet, a következőn pedig már üvöltöttem, hogy hagyjuk abba, mert azt hittem, hogy meghalok, ha folytatjuk. Úgy éreztem, mintha ezer lángoló kést szúrnának a hüvelyem falába. Mint később megtudtam, ezt másodlagos vaginizmusnak nevezik, ami azt jelenti, hogy ugyan a behatolás egy ideig lehetséges, de később újra fájdalmassá és akár lehetetlenné is válik. 

Az aktív szexuális időszak alatt volt olyan is, amikor a lány büszke volt arra, hogy a férfiak dicsérték a feszes, erős hüvelyét. Már ezt is bánta, amikor újra visszatért a vaginizmusa, amire végül egy terápia jelentett megoldást. 

Összetett terápia lett a megoldás 

Egy este a közösségi médiában találtam meg egy nő oldalát, aki dokumentálta a saját vaginizmusával kapcsolatos útját. Ő 6 évig szenvedett vele, és bár még mindig küzdött a tünetekkel, szerette az életet, élvezte a szexet, és büszke volt a testére. Beszélt a medencefenék-terápiáról és a tágító-tréningről, és végre úgy éreztem, hogy talán van néhány valódi lehetőség számomra is. 


A lány elkezdte a szokatlan tornát, a nyújtásokat és a fájdalmas masszázsokat és egy tágító-készletet is vett. Emellett pszichológust is keresett.

Ennek a betegségnek a nagy része pszichés probléma, bár nyilvánvalóan vannak fontos fizikai összetevők, de a félelem, a szorongás és a trauma adják az alapját. Rendszeresen jártam szakemberekhez, szexológushoz, és ezzel, valamint a fizikális gyógymódokkal lassan helyreállt a szexuális életem és az önmagammal való kapcsolatom is. Rájöttem, hogy a vaginizmusom nem tesz engem kevesebbé, rosszabb vagy jobb nővé. 

Via