Mivel lehet kivédeni a megcsalást egy kapcsolatban? Hát a jó kommunikációval! Erre jutott egy új kutatás is, de azért ennél kicsit konkrétabbak az eredmények.

Perspektíva

A lényeggel kezdjük: akkor van kisebb esély a hűtlenségre egy kapcsolatban, ha a két fél bele tud helyezkedni a másik perspektívájába, ha megtanulja beleélni magát a másik helyzetébe, ha megtanulja a másik szemével látni a világot.

Ezt egy érdekes kísérlettel ellenőrizték le, vagyis hárommal, írja a Psychology Today. A kísérleti alanyok mind monogám párkapcsolatban éltek. Először is egy részüknek, ők voltak a kontrollcsoport, csak el kellett mesélniük, hogy miből áll a párjuk egy napja. A másik csoport tagjainak viszont az élmények mellé azt is el kellett mondaniuk, hogy a párjuk mit érez, mit gondol, amikor ezeket a bizonyos dolgokat tapasztalja. Azaz: ezt a második csoportot arra késztették, hogy helyezkedjen bele párja nézőpontjába.

Ezek után jött, hogy:

  1. a résztvevőknek attraktív idegenekről készült képeket kellett pontozniuk, hogy kit mennyire találnak vonzónak;
  2. a résztvevőkkel egy ellenkező nemű, attraktív kutató készített interjút, és a kutató értékelte, hogy az alany mutat-e bármilyen érdeklődést; valamint
  3. a résztvevőket megkérték, hogy írják le egy szexuális fantáziájukat egy idegennel.

Az derült ki, hogy...

Mind a három kísérlet azt bizonyította, hogy akit előbb arra késztettek, hogy úgymond vegye fel a párja cipőit, az utána kevesebb érdeklődést mutatott potenciális új partnerek irányában, és kevésbé izgatta fel annak a lehetősége, hogy egy másik partnerrel keressen kalandot.

Mindebből az következik, hogy egyrészt ha meginogsz, mert egy észbontóan szexi pasi közeledik az irányodba, akkor gondolj arra, hogy mit érezne, mit gondolna a párod, ha látna téged ebben a szituációban.

Másrészt ha azt szeretnéd, hogy a párod ne kacsingasson kifelé a kapcsolatból, arra törekedj, hogy a számára természetes legyen, hogy bármit is tesz, figyelembe vegye a te nézőpontodat is. Persze ha túlzásba viszed, az ellenkező eredményt fogod elérni, de ez a kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy néha nem árt emlékeztetni a párodat arra, hogy mit érzel, mit gondolsz: őszinte, természetes, játszmáktól mentes kommunikációval.

Via