A ghosting fogalmával ma már mindenki tisztában van: a volt pasi, nincs pasi jelenség, amikor egyik pillanatról a másikra felszívódik. Nos, most íme, egy másik változata, a fizzling, ami talán még kegyetlenebb, mint az elődje, sőt egyre gyakoribbá válik a társkereső appokon is. 

Mi is az a fizzling? 

A fizzling abban különbözik a ghostingolástól, hogy ilyenkor a partner nem egyből vágja el a kommunikációt. Helyette az a módszer, hogy a másik fél egyre kevesebbet ír, érdeklődik, egy szavakkal válaszol, míg végül a beszélgetés szépen lassan meghal. A fizzlingben a legbrutálisabb, hogy mivel a kommunikáció nem szűnik meg teljesen, ezért lehetősége van a pasinak arra, hogy talonban tartson, ha esetleg egy másik kapcsolat nem jött neki össze. 

Ha valaki egy párkapcsolatban teszi mindezt, akkor lényegében azt éri el, hogy nem kell szakítania, hanem a másik fél jut el el arra a pontra, hogy megunja azt, hogy csak egyedül ő próbálkozik.

Egyre gyakoribb a társkereső applikációkon

Az egyik legnépszerűbb külföldi társkereső, a Hinge egy felmérést készített amelyből kiderült, hogy bizony a randi appokon is egyre gyakoribb a fizzling jelentése. A kutatásból az is kiderült, hogy a felhasználók 90 százaléka nagyon is szeretné elkerülni, hogy a fizzling áldozatává váljon.

Érzelmileg nagyon káros

A Hinge szerelmi szakértője, Moe Ari Brown elmondta, hogy érzelmileg nagyon káros lehet a fizzling, ugyanis az elszenvedő félnél rendkívüli összezavarodottságot és önbizalomhiányt válthat ki vagy éppen erősíthet fel. 

Ha lassan kizárnak valakit, magyarázat nélkül, az a  méltatlanság érzését, zavartságot és önbizalomhiányt válthat ki

- mondta el a szakértő a Mirrornak.

Moe Ari Brown kiemelte, hogy fontos mindig arra gondolni, hogy a képernyő másik oldalán is van egy ember érzésekkel, aki megérdemel annyit, hogy őszinték legyenek vele.

Az a személy, aki a fizzlingelést elköveti, nagy valószínűséggel elkerülő módon kötődik, és önző, mert nem elég felelősségteljes vagy magabiztos ahhoz, hogy beismerje, már nem érdekli a kapcsolat

- mondta a jelenségről Rhian Kivits terapeuta.

A fizzling bizonytalan kötődési viselkedést válthat ki, mint például azt érheti el vele valaki, hogy az elszenvedő minden eddiginél jobban fog vágyni a figyelemre

- tette hozzá a szakértő. 

Nos, habár a fizzling a férfiak körében nagyon népszerű, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nők nem alkalmazzák ezt a fájdalmas módszert. A kutatásból kiderült, hogy pasikat szintén hagytak lógva a társkereső applikácókon. 

A ghosting durva pszichés következményeiről már hallottunk...

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a szakemberek szerint is szörnyű következményei vannak a ghostingolásnak. Sőt, az is lehetséges, hogy a következő kapcsolatokat is befolyásolhatja, hiszen azok, akik átélték nagyon bizalmatlanná válhatnak mindenkivel szemben. Nos, hiába ha a ghosting leáldozik, ugyanis a fizzling sincsen jobb hatással a mentális egészségre. Mindkét módszer oka lehet arra, hogy az elszenvedőnél önbizalomhiányt váltson ki. 

Mi a megoldás?  Ha valakit nem kedvelsz, avagy úgy érzed, hogy nincs közös jövőtők, legyél mindig egyenes és szókimondó. Az őszinteséggel nem lőhetsz mellé! 

Via