Víruszerűen terjed a TikTokon egy videó, amelynek készítője arról tájékoztatja a nézőit, hogy az teljesen renden van, ha orális szex után kiöblítik a szájukat, azonban azt tanácsolja, hogy legalább két órával előtte vagy utána ne használjanak fogkefét. 

Tilos a fogmosás? 

A videóban azt mondják, hogy a fogmosás vagy a fogselyem használata apró vágásokat okoz a szájban, ami aztán lehetővé teszi a kórokozók, akár a HIV bejutását a véráramba. Persze tudni akartuk, mi ennek kapcsán az igazság, így utánajáratunk, azonban először is, itt az említett TikTok videó:

@junahealth #stitch with @thealexiaskye oral PSA!! Dont brush teeth before or after oral🫦🔥! Brishing and flossing increases your risk of acquiring HIV!! #womenshealth #collegedating #healtheducation #spicytips ♬ original sound - 🏠 STI tests + BV/ UTI meds

Orális szex előtt

Nos, a helyzet az, hogy fogmosás közben valóban megeshet, hogy megvágod az ínyed, ezáltal pedig fogékonyabbá teheted magad bizonyos betegségek, valamint a fertőzések elkapására. Éppen ezért orális szex előtt nem javallt fogat mosni. 

Ami az orális szexet illeti, a fertőzés könnyen átadható szájsebek esetén. 

 - mondja Dr. Erika Schwartz, a betegségek megelőzésére szakosodott belgyógyász a Well + Good portál cikkében. 

A test minden olyan területe, ahol a bőr vagy a nyálkahártya felülete megsérül növelheti a megbetegetések kockázatát. 

 - teszi hozzá. 

Ezt mondja a fogorvos

Mindez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lehetne biztonságosan ápolni a fogakat.

Éppen ezért általában azt tanácsoljuk, hogy közvetlenül orális szex előtt ne használjon senki fogkefét vagy fogselymet, annak érdekében, hogy minimalizálja a fogínyszövet sérülésének kockázatát. 

- mondja Vanessa Creaven fogorvos, aki azt is hozzáteszi, ha valaki ragaszkodik a fogmosáshoz, akkor inkább elektromos fogkefét válasszon, mert az kevésbé sérti fel az ínyt. 

A szájvizsgálat 

Továbbá a szakemberek azt is mondják, hogy az orális szex előtt végezzen mindenki szájvizsgálatot és győződjön meg róla alaposan, hogy nincsenek sebek, ínybetegségek, vágások vagy herpesz fertőzések a szájban. Persze tudjuk, hogy ez elképesztő macerásnak tűnhet, pláne, ha hirtelen kap el benneteket a hév, de alapvetően nem árt ebben a kérdésben előre gondolkodni, hiszen számos kellemetlenségtől kímélhetitek meg magatokat. A szakemberek pontosan ezért javasolják, hogy orális szex közben is védekezettek, és használjatok óvszert. 

Használjatok óvszert 

Az igazság az, hogy ha a partnered chlamydia-ban, herpeszben, HPV-ben vagy szifiliszben szenved és te orálisan kielégíted, akkor a fertőzések bármelyikét elkaphatod. 

- mondja Sherry A. Ross, nőgyógyász. 

Éppen ezért az egyetlen módja, hogy csökkentsd a megbetegedés kockázatát, ha óvszert használtok orális szex közben is. 

- teszi hozzá. 

Orális szex után 

Persze ezek után felmerül a kérdés, hogy akkor orális szex után mi a helyzet? Dr. Creaven ennek kapcsán azt mondja, hogy orális szex után érdemes antibakteriális szájvizzel öblögetni, a fogmosással pedig várni még néhány órát. 

(via)