A mérgező kapcsolatokról általában azt gondoljuk, mi magunk nem eshetünk bele, pedig sajnos a jelenség gyakoribb, mint gondolnád. Ráadásul az ilyen kapcsolatok képesek függőséget okozni, arról pedig már nem is beszélve, hogy érzelmileg mennyire megterhelő egy ilyen viszony. Ami pedig a legrosszabb, hogy amikor már benne vagyunk, akkor lehetetlennek tűnhet elszakadni. Pedig nem az, éppen ezért most hoztunk 3 módszert, amiknek a segítségével végre magad mögött tudhatod a toxikus kapcsolatod. 

Ismerd fel, hogy megérdemled az egészséges szeretetet 

Sokan azért maradnak benne egy mérgező kapcsolatban, mert nem akarják elhinni, felismerni, hogy igenis megérdemlik az egészséges szeretetet. Persze ennnek oka lehet, hogy a parnert nárcisztikus, aki szép lassan megpróbálja leépíteni az önbizalmad, így a végére már te is elhiszed, ennél nem lehet jobb. Pedig nagyon is lehet: mindenki megérdemel egy gondoskodó, megfontolt és figyelmes partnert, ahogy erre te magad is rájössz, máris sokkal könnyebben lépsz majd tovább.

Persze azt is mindenképpen tudnod kell, hogy egy kapcsolat nem csak akkor lehet mérgező, ha egyik vagy másik fél nárcisztikus. Egyszerűen az is lehet, hogy csak egymásra vagytok negatív hatással, valamilyen oknál fogva a legrosszabbat hozzátok ki egymásból, s bármennyire is fájdalmas, ilyenkor jobb elengedni egymás kezét, hogy esélyt kapjatok mindketten egy boldog párkapcsolatra. 

Fogadd el, hogy a kapcsolat mérgező 

A továbblépést nehezítheti, ha nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a kapcsolat, amiben élsz, mérgező. Ha csak azon a bizonyos rózsaszín szemüvegen át szemléled a viszonyt és a partnered, addig esélyed sincs egy kiegyensúlyozott kapcsolatra. A pszichológusok szerint azonban ez rossz taktika, a szakértők ugyanis úgy vélik, csak akkor tudsz majd igazán megbirkózni a kapcsolat elvesztésével, ha bevallod magadnak, ez a szerelem nem volt egészséges. Persze ez nem könnyű, ráadásul egy szakítás sokszor a gyászhoz hasonló reakciókat vált ki. Ez teljesen normális, de persze gyakran nagyon fájdalmas.

Emlékezz arra, ki vagy 

Ahhoz, hogy kilépj egy mérgező kapcsolatból, fontos lehet felidézned, milyen is voltál azelőtt. Ha vidámság, pozitív életszemlélet jellemzett, mára pedig már csak árnyéka vagy önmagadnak az mindenképpen arra engedhet következtetni, hogy egy mérgező kapcsolatba kerültél bele. A diszfunkcionális kapcsolatban élők sajnos sokszor elveszítik önmagukat, a saját boldogságuk pedig már nem lesz prioritás. Éppen ezért őszintének kell lenned magadhoz, emlékezz arra, aki voltál és, ha azt érzed, köszönőviszonyban sincs a mostani éneddel, akkor lépj. Tudjuk, gyakran nehéz elképzelni az életet partner nélkül, de tedd fel magadnak a kérdést: inkább élsz kapcsolatban, de magányosan, boldogtalanul vagy leszel inkább egy ideig egyedül, de boldogan? 

(via)