Az orgazmus után egyes férfiaknal különös tünetek jelentkeznek, úgy mint fejfájás, koncentrációs nehézség, extrém fáradság vagy éppen ingerlékenység. Ennek a jelenségnek a neve poszt-orgazmus szindróma. De vajon mitől alakul ki ez a kellemetlenség, és mit lehet tenni ellene? 

Miről van szó pontosan? 

Az orgazmus utáni szindróma egy ritka állapot, ami a pubertás korban jelentkezik először a pasiknál. A dolog közvetlenül a magömlés után jelentkezik, influenzaszerű tüntekkel, úgy mint extrém fáradtság vagy éppen heves fejfájás, de nem előfordulhatnaj hangulatingadozások is, sőt még orr vagy éppne szemviszketés is. Ezek a tünetek szinte azonnal az aktus után jelentkeznek és akár 2-7 napig is eltarthatnak. 

Mitől alakul ki? 

Az okok sokrétűek lehetnek: elképzelhető, hogy pszichoszomatikus eredetű, de okozhatja valamilyen hormonális zavar, de akár allergia is. A gond az, hogy a hatékony kezelése jelenleg nem ismert, fájdalmcsillapítóttal enyhíthetők a tünetek, de alapvetően meg kell várni, amíg elmúlik. 

Van megoldás?

Néhány férfi, a borzasztóan kellemetlen tünetek miatt úgy dönt, hogy nem szexel (persze ez nagyon szélssőséges megoldás), míg mások megpróbálnak nem elélvezni közösülés közben. Ez a szindróma egyértelműen megnehezíti az érintett férfiak számára a szexuális életet, éppen ezért fontos, hogy, aki ettől a szindrómától szenved őszintén beszéljen a dologról a partnerével, ha pedig szükséges kérjen orvosi segítséget. 

(via)