Károly király koronázásán van néhány fontos és ritka kellék, amit használnak majd és vannak olyan dolgok is, amelyeket csak a  koronázás napján lehet majd megtenni. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb érdekességeket.

Szentelt olajjal kenik fel

Régebben úgynevezett cibetolajjal, vagyis egy bálnák mirigyéből származó olajjak kenték fel az uralkodókat a koronázási szertartásokon. Károly király kicsit jobban járt, amikor úgy döntött, eltér ettől a hagyománytól. Őt szentelt olajjal kenik majd fel a koronázási ceremónián, ami tulajdonképpen egy finom olívaolaj, amelyet megszenteltek. 

Ennek egyébként vallási jelentősége is van, hiszen Károly amikor király lett, akkor II. Erzsébethez hasonlóan az anglikán egyház fejévé vált. Ennek megfelelően a fejét, a mellkasát és a kezét is megkenik majd krisztusolajjal, amit Jeruzsálemben, a Szent Sír-templomban szenteltek fel. 

Megáldott kereszt

A szertartáson egy különleges kereszt is lesz. Korábban Ferenc pápa a királyi családnak abból a keresztből adományozott két ereklyét, amelyre Jézust keresztre feszítették. Ezeket beépítették a walesi keresztbe, amit a koronázás során használnak majd.

Fotó:Getty Images/ vstojkovski@hearst.com

Az aznap angolok bárhol felesküdhetnek a királyra 

A szombati ünnepségen az alattvalók is aktív szerepet kapnak, hiszen a koronázás alatt a helyszínen, majd aznap szinte bárhol felesküdhetnek a királynak. Ehhez nem kell mást tenniük, mint elmondani egy egyszerű eskü szöveget, ami így hangzik:


Esküszöm, hogy igaz hűséget fogok tanúsítani felségednek, valamint örököseinek és utódainak a törvény szerint. Isten engem úgy segéljen.

Arany sas

Az a sas tulajdonképpen egy különleges tároló edény, amelyben a Károly felkenéséhez használt olajat tartják. Ebből merít majd a canterburyi érsek elegendő olajat, amit először a koronázási kanálra tesz. 

Fotó: Getty Images/vstojkovski@hearst.com

Koronázási kanál

A koronázási kanál lesz az, amibe a Károly királyt felszentelő érsek belemártja az ujját, innen merít olajat a felszenteléshez. Ez a legrégebbi koronázási eszköz, amit használnak, már 1349-ben is említést tettek róla az akkori királyi dokumentumokban. 


Via