Számos botrány robbant ki a brit királyi családban az elmúlt évtizedekben. Ezek közül az egyik leghíresebb Sára yorki hercegnéhez köthető, aki 1992-ben annyira feldühítette Erzsébet királynőt, hogy az uralkodó egészen egyszerűen elküldte őt Balmoralból. 

Ezzel dühítette fel a hercegné Erzsébet királynőt 

Sarah Ferguson és András herceg házassága ellentmondásos volt, hiszen tündérmeseként indult a kapcsolatuk, végül egy csúnya válással ért véget. A kapcsolatuk már az 1990-es évek elején válságba került, és egyre többet pletykáltak róluk. De a botrány csak 1992-ben robbant ki, amikor a yorki hercegnét lefotózták a pénzügyi tanácsadójával, amint a férfi éppen a lábujjait puszilgatja. 

A fotók a brit újságok címlapjaira kerültek, az ügy pedig hatalmas botrányt okozott az Egyesült Királyságban és a királyi családon belül is. A The Times jelentése szerint II. Erzsébet királynő azt mondta a hercegnének, hogy csomagoljon össze, és azonnal hagyja el Balmoralt. A botrány kitörésekor éppen ott tartózkodott a család. 

De nem csupán Erzsébet királynő volt nagyon dühös, mivel Fülöp herceg is felbosszantotta magát. Olyannyira megharagudott a botrányos képek miatt, hogy soha többé nem beszélt a yorki hercegnével. 

Úgy látszik, soha nem bocsátotta meg neki a „lábujj-ügyet”

– írta korábban a királyi család egyik szakértője, Camilla Tominey. 

Sarah Ferguson pénzügyi vezetője, John Byran, aki a képeken is szerepelt, 2022-ben megtörte a csendet és nyilatkozott az ügyről. Elárulta, hogy nagyon megrémült, amikor meglátta a fotókat, emlékei szerint csak egy játék volt az egész, amit rossz pillanatban kaptak el a fotósok. 

Sára yorki hercegné azóta már ismét közelebb került a királyi családhoz. Többek között húsvétkor is Károly királlyal és Kamilla királynéval ünnepelt. 


Via