Shakirát először 2019-ben gyanúsították meg adócsalással. A vád szerint 14,5 millió euróval, azaz nagyjából 5,9 milliárd forinttal tartozik a spanyol államnak, amit 2012 és 2014 között kellett volna befizetnie adó formájában a külföldi bevételei után, mivel ez idő alatt Barcelonában élt. Majd idén szeptemberben újabb váddal állt elő az ügyészség, miszerint Shakira egy offshore céget használt arra, hogy 2018-ban se kelljen az adót befizetnie. 

Az énekesnőnek ezért hétfőn bíróság elé kellett állnia, ahol ha elítélik, akár 8 év letöltendő börtönbüntetést és 24 millió eurós pénzbírságot is kaphatott volna.

Shakira inkább elismerte az adócsalást

Az énekesnő a kezdetektől kezdve tagadta a vádakat. Állítása szerint ugyanis nem élt életvitelszerűen Spanyolországban, mivel rengeteget utazott, és több helyen is van otthona. A spanyol ügyészek azonban ezt másképp látták, több mint 100 tanút, köztük fodrászokat, tánctanárokat, orvosokat, sofőröket is találtak, akik igazolni tudták volna, hogy Shakira Barcelonában élt.

A bizonyításra azonban nem került sor, Shakira ugyanis megegyezett az ügyészséggel, elismerte a vádakat az enyhébb büntetésért cserébe. Egészen pontosan az énekesnőre kiszabható esetleges börtönbüntetést pénzbüntetésre cserélte. Ennek értelmében egy több mint 7,3 millió eurós bírságot kell befizetnie. Ezen felül egy 438 ezer eurós büntetést is elfogadott azért, hogy a végül kiszabott 3 éves börtönbüntetése felfüggesztetté váljon.

Mint kiderült, a kolumbiai sztár már be is fizette a bírságot.

Elismerte, de mégsem

Shakira egyébként már korábban befizette a rajta követelt adót is, és annak kamatát, ami nagyjából 1,2 milliárd forintnak felel meg. Mindezt annak ellenére, hogy végig ártatlannak vallotta magát. Ehhez az álláspontjához továbbra is ragaszkodik.

Bár eltökéltem, hogy megvédem az ártatlanságom a tárgyaláson, amit az ügyvédeim szerint meg is nyertem volna, végül úgy döntöttem, hogy inkább a gyermekeim érdekeit tartom szem előtt, és minél hamarabb rendezem ezt az ügyet

– nyilatkozta hétfőn Shakira a tárgyalást követően.

Via