A hétköznapi beszélgetések kapcsán nem sokszor kerülnek szóba a pénzügyek, max akkor, ha gond van és nincs belőle; ha viszont van, akkor általában senki sem beszél róla, csak költekezik nagy merészen. Vannak azonban olyan alapvető pénzügyi dolgok, amikkel még a 30. születésnapod előtt muszáj tisztában, különben nagy slamasztikába keverhet téged a saját meggondolatlanságod és a figyelmetlenséged! 

1. NAPI EGY KÁVÉ NEM SOK. DE MINDEN NAP EGY KÁVÉ MÁR NAGYON IS AZ!

Mennyibe kerül egy csésze  cappuccino egy budapesti kávéházban? Számoljunk átlagot: 700 Ft. Egy-egy nap még nem olyan vészes beülni és meginni egyet, ám ha minden hétköznap ezt csinálod, akkor egy jó 20-ast ráfizethesz. Az évente több, mint 250 ezer forint (!) és akkor abban még nincs benne egy szelet süti sem!

Tanulság: Néha jó kirúgni a hámból, de mindig tartsd szem előtt a pénzügyeidet! Hidd el: az otthonról hozott kávé legalább olyan jó, mint a kávéházi változat! 

2. MINDIG LEGYEN EGY KIS MEGTAKARÍTÁSOD. HA MINIMÁLIS, AKKOR IS!

A megtakarítást nemcsak a későbbi (vágyott) anyagi javak (pl. kocsi, lakás, drága cuccok) megvásárlásához találták ki, hanem vészhelyzeti tartaléknak is szuperek. Fizetés után épp ezért mindig rakj el egy bizonyos összeget a megtakarításaidba! Lehet az 5 ezer vagy 55 ezer forint is, a lényeg, hogy mindig tegyél félre a későbbiekre – főleg akkor, amikor kicsit több van, mint szokott!

Tanulság: Sok ember szerint nem éri meg minimális, havi 5 ezret félretenni a későbbiekben. De azt elfelejtik, hogy havi 5 ezer évente már 60 ezer, ami már egy egész jó kis összeg!

3. legyél képben a pénzügyeiddel, megéri!

Nem kell minden blokkot és csekket részletesen tanulmányoznod, de azért, ha a hó elején/közepén/végén ránézel a bankszámládra és csekkolod, mire mennyit költöttél/mire tudnál kevesebben költeni, akkor már van egy képed a pénzügyeidről. Tudsz előre tervezni, beosztani, esetleg tervet készíteni arra vonatkozólag, mint tudsz változtatni a jövő hónapban!

Tanulság: Sok bank kínál pénzügyi megtakarításokhoz szükséges tervezeteket, de rengeteg olyan app is létezik, amin rendszerezve tudod követni a pénzügyeidet. Napi néhány percet vesz igénybe, de teljesen képben leszel mindennel és nem fogsz a hó végén ott állni egy vas nélkül! 

4. ATTÓL, MERT MA MÉG JÓL MEGY, NEM BIZTOS, HOGY holnap is jól fog!

Megemelték a fizudat? Több pénzhet jutottál? Nyertél a lottón? Bármelyik eset is történjen van, fontos, hogy tudd: attól, mert ma több pénzed van, nem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz. Felelőtlenség lenne az életed minden területén upgradelni és luxuskategóriákra költeni, mert soha nem lehet tudni, mit hoz a holnap és mikor lesz szükséged igazán a pénzre!

Tanulság: Tegyél félre. Akkor is, ha nem megy olyan jól (mert mindig mehet rosszabbul), akkor pedig pláne, ha nagyon jól megy a sorod. Kiszámíthatatlan az élet, a nagyobb összegek pedig gyorsan kirepülhetnek a tárcádból, ha tényleg szükség lesz a pénzre! 

5. TARTSD ÉSZBEN AZ 50:30:20-AS SZABÁLYT! 

Ha minden kötél szakad és abszolút nem konyítasz a pénzügyekhez, ezzel az 50:30:20-as trükkel egyszerűen bebiztosíthatod magad. A havi bevételed max. 50%-át költsd a mindennapi költekezéseidre (számlák, kaja, pia, ilyesmi); max. 30-at a vágyott költekezéseidre (új ruci, smink, utazások), 20-ot pedig tegyél félre későbbre a megtakarításaidhoz! Ezzel a szabállyal már tutira nem kerülsz csődbe!

Tanulság: A pénzügyesek nagyon jól gondolták ki ezt a szabályt: van belőle elég a mindennapokra, marad belőle a kedvteléseidre és a segítségével tudsz gondolni a jövődre is! Bármi is történjen veled, az 50:30:20-al nagy eséllyel nem kerülhetsz pénzügyi gondokba.

Via