Sok ember megfigyelte már, hogy éjszaka 3 óra körül felébrednek. A dolog szinte mindenkivel megtörténik, ami nem véletlen, mivel hormonális okai vannak. 

Kiderült, miért ébrednek fel az emberek éjszaka

Vannak, akiknek nehézséget okoz az elalvás, míg másoknak a többszöri ébredéssel kell megküzdeniük. Most a szakértők elárulták, hogy mi okozza a hajnali 3 óra körüli felébredéseket. A dolog pedig egyszerűbb, mint sokan gondolnák. A szakértők ezt az időpontot csak farkasórának hívják

Az ébredés hormonszintünkkel, pontosabban a melatonin, a szerotonin és a kortizol kölcsönhatásával függ össze. A melatonint „alvási hormonnak” ismerjük, amelyet szervezetünk sötétedéskor bocsát ki, majd a „jó közérzet hormonjává” szerotoninná alakítja. A kortizol felszabadulása a szervezet stresszre adott válasza.

Hajnali 3 órára már megváltozik a testhőmérséklet alvás közben, de a melatonin szint továbbra is magas, miközben a kortizol- és a szerotoninszintünk alacsony. Ennek a hatásnak köszönhetően felborul a jó alváshoz szükséges hormonok szintje, így sokkal könnyebben felébredünk. A szakértők azt is elárulták, hogy ilyenkor az újbóli elalvás nehezebben sikerülhet. De van pár trükk, amit érdemes bevetni. 

Lélegezz! 

Az ellazulás és a nyugalom megtalálásának jó módja a 4-4-4 légzéstechnika. Ehhez nagyjából négy másodpercig lélegezz be, tartsd vissza a lélegzeted négy másodpercig, majd lélegezz ki ismét négy másodpercig. Pár kör után már érezni fogod a változást és gyorsan elalszol. 

Olvass egy kicsit

Semmi sem segít, és sok a negatív gondolatod? Akkor ne próbálkozz tovább. A szakértők azt tanácsolják, hogy 15-20 perc elteltével csinálj valamit, ami kicsit eltereli a figyelmet az alvásról. Olvass egy kicsit, nagyjából 15 percet, ez segíteni fog. 

Mozgasd át magad

Ha az olvasás sem segít, akkor kelj ki az ágyból, és igyál egy pohár vizet. De figyelj arra, hogy sok fényt ne kapcsolj, mert így teljesen felébredsz. A telefonnyomkodás szintén nem jó, így idd meg a vizet, majd feküdj vissza. Hátha így könnyebben elalszol ismét


Via