Fogadjunk, hogy te is utálsz hajnalban kelni. Hidd el, nekünk sem a kedvencünk, ám egyes feltételezések szerint léteznek olyan trükkök és tippek, aminek a bevetésével soha többé nem lesz gond a korán kelés. Hattie MacAndrews életvezetési coach is céljául tűzte ki, hogy ráleljen a titokra, ami megkönnyíti a hajnalban ébredést, kutatása közben pedig ráakadt egy 20 másodperces trükkre, ami gyakorlatilag megváltoztatta az életét. 

Hideg vizes terápia 

Hattie a kipróbálta ugyanis a hidegvizes terápiát, amiről egyébként már sokat hallott, és ami a tudományos állítások szerint boldogabbá teheti az embert. A hideg víz ugyanis serkenti az endorfinokat, ezáltal javítja a hangulatot, továbbá segít leküzdeni a stressz, a szorongást és a depressziót. A kutatások egybehangzóan támasztják alá, hogy a hidevizes terápia jó hatással van a mentális egészségre, sőt a Mentális Egészség Világnapja alkalmából végzett kutatás eredményei szerint, azok az emberek, akik minden reggelt hideg vizes zuhannyal indítanak 43 százalékban sokkal boldogabbnak érzik magukat. Ezen túlmenően 26 százalékuk motiváltabb, míg 15 százalékuk úgy véli könnyebben veszi a napi feladatokat, szemben azokkal, akik a hideg zuhanyt nem részesítik előnyben a hajnali órákban. 

Elképesztő hatás 

Bár sajnos a hidegvizes terápiát nem írják fel gyógyszerként, de egyes vélekedések szerint a pszichólógusok bátran javasolhatnák a pácienseknek, mert csodákra képes. Így gondolja ezt Hattie is, aki mielőtt kipróbálta volna ezt az alig 20 másodperces módszert, nem volt maradéktalanul boldog. Éppen egy csúnya szakítás után próbálta összeszedni magát, így nem csak a korán kelés okozott neki gondot, de a mindennapi teendők is. Egy ponton túl azonban azt mondta, ez így nem mehet tovább, így beépítette a reggeli rutinjába a hideg vizes zuhanyzást. 

Nem szívesen vallom be, de a legtöbb napot úgy kezdtem eddig, hogy kimerültnek és lassúnak éreztem magam, a munkába sem szívesen indultam el. Ezért úgy döntöttem, kipróbálom a hideg vizes terápiát. Úgy kezdtem, hogy a normális hőmérsékleten indítottam, majd az utolsó 20 másodpercben nagyon hidegre kapcsoltam a vizet. Túléltem (...) Rájöttem, hogy a hidegzuhany elképesztő eredményekre képes. A kezdeti kényelmetlenség után, pár napon belül érezni kezdtem a pozitív hatásait: az elmém koncentrált volt, ébernek éreztem magam, a teljesítőképességem pedig óriásit nőtt. Megszűnt a reggeli kábaság, sőt az edzés után is kiváló volt, amikor az ízületi gyulladásomat szeretettem volna enyhíteni 

– árulta el Hattie, aki azt is hozzátette: nem biztos benne, hogy elég kemény ahhoz, hogy minden napját így kezdje, de teljesen nem fogja száműzni a rutinjából ezt a terápiás módszert. 

(via)