Gondoltad volna, hogy már ébredéskor eldől, milyen lesz egész napunk? Bizony, igen! Ráadásul van egy rossz reggeli szokás, ami hatással lehet az egész napi hangulatunkra és munkamorálunkra. Te tudod, hogy mi lehet az? Nyugi, máris elmondjuk! 

Az a fránya telefon 

Amikor reggel kinyitod a szemed, mit csinálsz először? A telefonod után nyúlsz, ugye eltaláltuk? Az emberek jelentős része ezt csinálja, már csak azért is, mert nagy eséllyel azon szól az  ébresztő is. Sokan azonban emiatt már az ébredés pillanatában elkezdenek a neten böngészni, Facebookon, Instagramon vagy TikTokon görgetni, azonban ez egy nagyon rossz szokás, ráadásul negatívan befolyásolhatja az egész napodat. 

Na, de mi a baj vele? 

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, mi a baj a telefonnal, miért teheti tönkre a reggeli mobilozás akár a teljes napodat? Nos, több felmérés eredménye szerint, ha valaki miután felébred azonnal a telefonjához nyúl és e-maileket vagy közösségi oldalakat nézeget, akkor az már a nap kezdetén egy stresszt okozt. Egy Instagram-bejegyzésben @Nicoleneurosciences idegtudós elmagyarázza, hogy minden az agyhullámaidról szól. Amikor felébredünk az agyhullámok a delta szintről (mély alvás) átmennek a théta szintre (mély relaxáció) majd az afla szintre (könnyű relaxáció). 

Amikor felvesszük a telefonunkat és elkezdünk görgetni, ezek az agyhullámok béta szintre kerülnek, ami éber állapotba hoz minket. A probléma azonban az, hogy az agy így nem profitál a théta és alfa hullámokból, amik különösen pihentető és kreatív állaptokért felelősek, hanem az agy közvetlenül stresszes állapotba kerül. 

Mit tegyél? 

Oké, oké, de mit tehetsz ellene? Hát, egyszerűen határozd el, hogy a telefon, az üzleti mailek, üzenet, Instagram értesítések még várhatnak. Az idegtudós azt javasolja, hogy 20-45 perccel késleltesse mindenki a telefon használatát az ébredést követően, így ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy az ébrenlét állapotát természetes módon érd el. 

(via)